Terug naar het overzicht

Noord-Hollandpad - Etappe 12 - Krommenie - Halfweg

Krommenie - Halfweg
25
km

Rust en ruimte in drukke Randstad

Op de route naar Halfweg liggen twee forten van de Stelling van Amsterdam: Fort aan de Ham en Fort Veldhuis. Fort Veldhuis is één van de oudste betonnen forten en stamt uit 1897. Het fort wordt nu gebruikt door de Aircraft Recovery Group. Beide forten zijn beperkt te bezichtigen en te bereiken via de Lagendijk.

Vanuit Krommenie wandel je naar de Noorder IJ- en Zeedijk. Neem bij Buitenhuizen de veerpont over het Noordzeekanaal waar veel scheepvaart en pleziervaartuigen te zien zijn. Vanaf de pont kun jje kiezen uit slingerende bospaadjes of de Inlaagdijk. Deze dijk werd al in de Middeleeuwen aangelegd en is in 1675 doorgebroken. De braak (plas) die u onderweg tegenkomt, herinnert daar nog aan.

Schiphol is dichtbij

Vlak voor Halfweg is de oude dijk deels vervangen door een nieuwe dijk, de Spaarndammerdijk. De vele vliegtuigen die hier overvliegen, kunnen we niet negeren. Zij geven duidelijk aan dat Schiphol vlakbij is. Wandelroute 12 is dan ook een bijzonder traject in het Noord-Hollandpad. Aan de ene kant de drukte en de bedrijvigheid van de Randstad, aan de andere kant genieten van rust en ruimte.