De Oer-IJ Expeditie

Jaarlijkse wandel-belevingstocht op Hemelvaartsdag
Cheque voor Oer-IJ van deelnemers Oer-IJ Expeditie

De Oer-IJ Expeditie zorgt voor verrassende routes en brengt wandelaars op plekken waar ze anders niet snel zullen komen.

Sinds 2016 wordt er jaarlijks op Hemelvaartsdag een Oer-IJ Expeditie georganiseerd. Dit 1daagse wandelevenement laat de deelnemers op een andere manier kennis maken met het buitengebied in de driehoek Zaanstad, Velsen, Alkmaar. Er is niet alleen aandacht voor de natuur. Het landschap vertelt ook het verhaal over het ontstaan en de vroegere bewoning. Gidsen aan de kant van de weg en acteurs die op locatie de geschiedenis naspelen, zullen daar onderweg op de routes aandacht voor vragen. Voor de deelnemers wordt de tocht daarmee niet alleen een sportieve, maar ook een leerzame ervaring.

De organisatie van de Oer-IJ Expeditie is in handen van Le Champion, een bedrijf met veel ervaring op het gebied van evenementen. De Stichting Oer-IJ zorgt voor de beleving onderweg. De geschiedenis van het landschap laat zich moeten lezen. Wie dat niet weet, loopt daar gemakkelijk aan voorbij. Met de inzet van gidsen en re enactment wordt dat verleden zichtbaar gemaakt.

Jaarlijks doen er zo’n 4.000 deelnemers aan de Expeditie mee. Dat is ook het maximum aantal. Wandelaars kunnen kiezen uit meerdere routes met verschillende afstanden. De inschrijving verloopt via de website oerijexpeditie.nl . Daar is alle praktische informatie te vinden. Verder wordt gecommuniceerd via een nieuwsbrief, de Facebookpagina en Instagram. Als herinnering aan deelname laat Le Champion voor elke jaargang een T-shirt met opdruk en een speciale munt maken. Voor elke editie is er een nieuw thema. Vaste start en finishplaats is het plein achter het spoorstation bij Museum Huis van Hilde, van het Archeologiecentrum Noord-Holland.

De deelnemers aan de Oer-IJ Expeditie krijgen bij evenementen van Le Champion altijd de gelegenheid om naast hun inschrijfgeld een donatie te doen voor een 'goed doel'.  Bij ons evenement gaat dat bedrag naar activiteiten die de stichting Oer-IJ organiseert. Daarbij gaat het de laatste jaren met name om educatieprojecten, waardoor scholieren in de regio kennis kunnen maken met het ontstaan en de geschiedenis van het gebied waar ze wonen.