Agenda

De agenda van Stichting Oer-IJ

Algemeen

4
juni

Wiskunstige vormen in Gemaal 1879

Einddatum zondag 30 juli 2023

Vanaf zondag 4 juni tot en met zondag 30 juli zal in Gemaal 1879 aan de Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) een nieuwe expositie te bewonderen zijn. Dit keer exposeert Klaas Lakeman uit Heemskerk wiskundige structuren.

Klaas Lakeman: ,,Al op de middelbare school intrigeerde me de wisselwerking tussen wiskunde en kunst, met name de beeldende kunst. Dat bracht mij er toe om enkele jaren na afronding van mijn studie wis- en natuurkunde met enkele geestverwanten in 1983 de Stichting Ars et Mathesis op te richten. Daarmee werd beoogd de belangstelling te bevorderen voor kunst (Ars) die zijn inspiratie vindt in de wiskunde (Mathesis), meestal kortweg aangeduid met wiskunst. Want waar kunst en wiskunde elkaar ontmoeten kunnen boeiende resultaten ontstaan.’’

Pas in het voorjaar van 2021 besloot Klaas – na jarenlang toekijken – zelf beeldend aan de slag te gaan. De getoonde vormen en structuren lopen uiteen van eenvoudige bijna alledaagse wiskundige objecten tot complexere. Ze zijn uitsluitend van hout en vaak in felle kleuren geschilderd. De werkwijze bestaat uit het zagen in verstek met variabele hoeken. Een lijst voor een schilderij vormt een gesloten geheel, veelal een vierkant of rechthoek. Evenzo vormen veel van de getoonde constructies – weliswaar kronkelend door de ruimte – een gesloten geheel. Bij andere constructies zijn twee of drie dezelfde vormen met elkaar vervlochten. Voor de kijker mogelijk een uitdaging om uit te zoeken hoe dat in elkaar zit.

Verder geeft deze kunst blijk van een groot vakmanschap; elke verbinding moet goed aansluitend passen. Ook belangstelling voor wiskunst? Kijk op www.arsetmathesis.nl voor meer informatie. De expositie is geopend elke zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Komende zondag 4 juni en op zondag 3 juli organiseert de Stichting Oer-IJ een ommetje (wandeling met gids) met start en einde bij het gemaal (aanvang 13.00 uur, aanmelden via info@oerij.eu). Na de wandeling behoort bezoek aan het gemaal tot het arrangement. (Foto’s: aangeleverd)

Bron: Catrricummer.nl

17
juni

Fietsexcursie Velsen in kader van Archeologiedagen

Einddatum vrijdag 16 juni 2023

Stichting Oer-IJ organiseert zaterdag 17 juni in het kader van de Nationale Archeologiedagen (in samenwerking met de Gemeente Velsen) een fiets-excursie waar van alles verteld wordt over de boeiende ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ landschap.

De tocht start om 14.00 uur op het parkeerterrein bij Action Planet, Laaglandersluisweg 12, 1981 LS Velsen-Zuid.

Klik hier voor meer informatie

18
juni

'Hildes verjaardag' met groot steentijd-evenement

Stap in de steentijd en ontdek hoe de jagers en verzamelaars leefden in Doggerland, het land dat zo’n 8000 jaar geleden onder de golven van de Noordzee verdween. In en rond Huis van Hilde maak je een reis door de prehistorie met héél veel demonstraties, workshops, spelletjes, proeverijen en nog veel meer.

klik hier voor meer informatie

2
juli

Ommetje vanuit Museumgemaal 1879.

De geschiedenis van Akersloot

Hoe is het landschap van Akersloot ontstaan?

Wat kun je hier nu nog van terug zien?

Dát is het onderwerp van de maandelijkse ommetjes vanuit het Gemaal 1879, Fielkerweg 4, Akersloot.

Een korte wandeling met Oer-IJ gids Judith Hollenberg en Hein Dil, waarbij onderweg wordt verteld over de boeiende ontstaans- en bewoningsgeschiedenis in (regio) Akersloot en de invloed van wind en water bij vorming en later gebruik van dit landschap.

Meer info via deze link

Wanneer : elke eerste zondag van de maand

Aanvang : 13.00 uur

Duur : 1 km rondom het Gemaal á 1,5 uur

Kosten : € 3

Aanmelden : info@oerij.eu

Min aantal deelnemers: 4

Max aantal deelnemers: 20 

16
juli

Zomefestival Marquette

nadere informatie volgt

Oer-IJ Lezingen