Cursussen


Basiscursus Oer-IJ

De basiscursus Oer-IJ gebied blijkt een groot succes. Op diverse locaties krijgen deelnemers in een serie van zeven avonden van gastsprekers specifieke informatie over het ontstaan- en de bewoningsgeschiedenis van het landelijk gebied. Naast de hoorcolleges zijn er twee buitenexcursies. De cursisten krijgen de gelegenheid actief iets met hun kennis te doen door zich aan te melden als gids voor rondleidingen. Wie daar voor intekent krijgt een aanvullende les in kennisoverdracht en presentatie. Voor iedereen is er een syllabisch met een samenvatting van alle Oer-IJ informatie, waarin ook kaarten en afbeeldingen zijn opgenomen. De basiscursus wordt doorgaans georganiseerd in samenwerking met een lokale natuur- of erfgoedorganisatie.

Tweede cursus in de Zaanstreek

Na de succesvolle introductiecursussen in Kennemerland, de IJmond en Zaandam wordt in het vroege voorjaar van 2020 weer een serie interactieve colleges georganiseerd in Zaandam waarbij de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de Zaanstreek centraal staan. Deskundige gastsprekers geven op zes dinsdagavonden van 18 februari 2020 t/m 24 maart 2020 een presentatie over onder meer archeologie, geologie, natuur, waterbeheer en de relatie tussen het landschap en de industriële ontwikkeling. Aansluitend zijn er op zaterdag 7 maart 2020 en op zaterdag 28 maart 2020 twee excursies in het buitengebied.

Door de coronacrisis is de cursus in de Zaanstreek onderbroken.

De nieuwe data en locatie voor het vervolg zijn nu vastgesteld. 


De locatie van de laatste twee lessen wordt :

Wormerveerse Vermaning

Zaanweg 57,

1521 DM Wormerveer.


zaterdag 19 september 10-14 uur

1e excursie Noorder-IJ dijk Assendelft Westzaan

Start bij Pont Buitenhuizen (noordkant)

groep Lia Vriend


dinsdag 22 september. 19.30-21.30

Les 5 van Rob Veenman

Locatie De Vermaning Wormerveer


dinsdag 29 september. 19.30-21.30

Les 6 van Sijas Akkerman

Locatie De Vermaning Wormerveer

zaterdag 3 okt. 10.00-14.00 uur

2e excursie Crommenij /Stelling Amsterdam

groep Lia Vriend én Kees Helderman


zaterdag 10 okt. 9:30 t/m 15:30 uur.

gidsmodule Kees Helderman

Locatie nog niet bekendDeelname aan de cursus kost rond € 100, inclusief cursusboek en koffie/thee. Voor de aanvullende module ‘gidsen’ op zaterdag 4/18 april wordt € 22,50 extra in rekening gebracht. De organisatoren hopen deze keer dat onder de deelnemers mensen zijn die later als ‘Oer-IJ rondleider/gids’ kunnen fungeren. Dat is geen verplichting. De cursus wordt met name georganiseerd voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van hun woonomgeving.

De bijeenkomsten vinden plaats in het Natuurmuseum van Zaans Natuur en Milieu Centrum, Thijssestraat 1, 1504 LB in Zaandam. De introductiecursus wordt georganiseerd door de stichting Oer-IJ in samenwerking met het Zaans Natuur en Milieu Centrum. Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.


Gids worden bij de Stichting Oer-IJ

De Oer-IJ Academie organiseert al enige jaren ‘introductiecursussen over het Oer-IJ gebied’. Dat gebeurde in Castricum, Beverwijk, Velsen en Zaanstad. Gastdocenten geven hoorcolleges over uiteenlopende onderwerpen die verband houden met de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ gebied. Ook zijn er elke keer veld-excursies. Deelnemers krijgen na afloop de gelegenheid een extra module te volgen om excursies te kunnen verzorgen. Met die kennis zijn ze geschikt om te worden ingezet als gids voor de Stichting Oer-IJ.

Inmiddels hebben meer dan honderd belangstellenden de introductiecursussen gevolgd. Uit dat bestand heeft een groot aantal deelnemers zich aangemeld als gids. Deze vrijwilligers worden ingezet voor rondleidingen, promotieactiviteiten en evenementen. De excursies startten meestal bij Huis van Hilde in Castricum, maar sinds kort worden ook wandelingen en fietstochten met een gids vanuit andere locaties georganiseerd. De gidsen spelen ook een belangrijke rol bij het jaarlijkse wandelevenement De Oer-IJ Expeditie, waar ze op markante plekken langs de routes deelnemers informeren over wat op die hotspots te zien is.  

Coördinator voor de gidsen is Hans van der Schoor. Wie meer wil weten over de organisatie van de basiscursus neemt contact op met Lia Vriend of Jan Hormann via ons mailadres info@oerij.eu . 

Ambassadeurs

Speciaal voor recreatie-ondernemers in het Oer-IJ gebied organiseerde de stichting Oer-IJ in samenwerking met het IVN een zogenaamde ambassadeurscursus. De deelnemers (campingexploitanten, hoteleigenaren, restaurantuitbaters) maken kennis met de bijzonderheden van het buitengebied. Met die kennis kunnen ze meer vertellen over natuur, landschap en cultuurhistorie in de omgeving en een beter gastheerschap bedrijven. Naast het theoretische deel, nemen de cursisten deel aan enkele buitenexcursies in het gebied. 

In bezit van een certificaat ‘ambassadeur van het Oer-IJ’ zijn: 

Minicamping De Hooiberg in Bakkum
Lotus Events in Assendelft
B&B Limmerzand in Limmen
Het Lab op Zaanse Schans
Hotel Borst in Bakkum
De Oude Keuken in Bakkum
De Kennemerduincampings
Hotel Huize Koningsbosch/ restaurant Aan Het Bosch in Bakkum
Boerencamping Ormsby Field in Castricum