Terug naar het overzicht

Rondje Akersloot, veel water en twee strandwallen

6
km

Akersloot ligt in het Oer-IJ gebied. De naam van deze route is: “Rondje Akersloot, veel water en twee strandwallen”. Onderweg wordt veel verteld over de geschiedenis van het dorp, die wel zo’n 5000 jaar teruggaat. Toen werd hier al gewoond.

Het Oer-IJ, een noordelijke zijtak van de Rijn, stroomde tot aan het begin van de jaartelling vanuit Amsterdam richting Castricum. De zee lag toen nog een stuk dichter bij Akersloot. Vanuit het omliggende veenmoeras stroomden zijriviertjes naar het Oer-IJ. Door eb en vloed stroomde de zee ook het binnenland in en uit. Kortom: overal was water.


Toch woonden er in dit gebied zo’n 5000 jaar geleden al mensen. Dat kon op hoger gelegen plekken. Op de twee strandwallen, die Akersloot zo kenmerken. De bewoners hier gingen zich in de afgelopen duizenden jaren steeds beter beschermen tegen de grillen van het water. Maar zij maakten er ook handig gebruik van. Rond Akersloot kun je nog veel van dit alles zien.

Goed omgaan met water is voor ons nu nog net zo belangrijk als het vroeger was. Met deze wandel/fietstocht leer je hoe de bewoners van Akersloot door de eeuwen leefden met het water. Je ontdekt dat het landschap eigenlijk een levend geschiedenisboek is. De wandelroute loopt rond het dorp Akersloot, is ongeveer 6 km lang en gaat grotendeels over rustige weggetjes. Je kunt de route natuurlijk ook fietsen.

Klik op de icoontjes rechts onderin de foto voor de uitprintbare PDF-versie van het routeboekje of download daar de GPX file voor de navigatie-app. Het boekje is ook gratis verkrijgbaar in het Museumgemaal, dat elke zondag voor publiek is geopend.