Terug naar het overzicht

Op zoek naar het Oer-IJ

Print routekaart uit of gebruik code voor app op de mobiele telefoon

Klik op de icoontjes onderaan de foto voor een PDF- of GPX-download

Stichting Oer-IJ heeft een boekje over het Oer-IJ laten maken, dat in combinatie met een app op de telefoon moet worden gebruikt om twee nieuwe fietsroutes te kunnen rijden. Onderweg krijgen de gebruikers veel extra informatie over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ gebied. De gids zit in de telefoon. 

De idee van Stichting Oer-IJ voor fietsroutes met een app was een verbinding te leggen tussen de tentoonstelling in het Huis van Hilde naar de echte beleving van het landschap, waar nog veel van de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis is terug te zien. De app is dan als het ware een toegangsbewijs voor het ‘buitenmuseum’, waarbij onderweg het verhaal wordt verteld.

Het tekstboekje OP ZOEK NAAR HET OER-IJ is vooral bedoeld als een introductie voor het gebruik van de app. In de app staan twee routes; een noordelijke en een zuidelijke. Ze starten beiden bij Huis van Hilde en zijn elk ongeveer 25 kilometer lang. Het boekje kost € 3,95, inclusief een code die recht geeft op het 1-malig downloaden van de routebeschrijvingen op de smartphone.

Hoe werkt de app ? Op het navigatieschermpje van de telefoon wordt de route getoond. Met een kaartje en met tekst. Op het scherm kan de gebruiker, net als bij de navigatieapparatuur van de auto, zichzelf volgen. Voor elke afslag klinkt een tingeltje. Wordt een bezienswaardigheid benaderd dan maakt een ingetogen belsignaal duidelijk dat er een toelichting beschikbaar is op de telefoon.

De gebruikers kan dan de fietstocht onderbreken en even stilstaan bij de bijzonderheden die in het schermpje zijn te lezen. Wie dat deelt met anderen die meerijden is dan de gids. Soms zijn er ook oude foto’s, kaarten, geluiden of bewegende beelden als aanvulling op de informatie. Daarmee wordt de tocht door het Oer-IJ gebied een bijzondere belevenis.

Navigatie met AbelLife werkt 100% offline. Er zijn dus geen telecomkosten en er is geen probleem met de beperkte dekking van providers in het buitengebied. De app is daardoor zuinig met de batterij en snel in gebruik. Thuis wordt de route via de AbelLife portal opgehaald van het internet. Na dit downloaden zit het hele verhaal in het geheugen en kan het worden opgestart op het beginpunt bij Huis van Hilde in Castricum.

Wie de procedure via de app te ingewikkeld vindt of niet over een vouchercode beschikt, kan de route ook eenvoudig via deze website downloaden. De routebeschrijving wordt dan via de mobiele telefoon geïnstalleerd en een kaartje kan via de laptop of pc worden uitgeprint.

DE OPTIE VIA DEZE SITE

Downloaden kaartje en printen; klik op eerste icoontje rechts onderin bovenstaande foto.

Route downloaden voor gebruik op een navigatie-apparaat of de mobile telefoon; klik op meest rechtse icoontjes onderin de foto.

Voor gebruik op uw mobiele telefoon dient u over een app te beschikken, bijvoorbeeld osmand of Topo GPS (€ 3,90).
In de appstore of de google playstore zijn diverse apps te vinden.DE ROUTE GEBRUIKEN VIA DE APP VAN ABEL LIFE

  1. download de app routeabel in de appstore of de google playstore
  2. open de app en maak een gebruikersaccount aan
  3. hier nog niet de vouchercode invullen, dat doet u pas bij stap 8!
  4. klik onderaan op het icoon settings
  5. klik op background location
  6. volg de instructies
  7. selecteer op de kaart de route Castricum: Hoog en Droog of Castricum: Zichtbaar verleden
  8. klik op het icoon use code om de vouchercode in te voeren
  9. klik op downloaden om de route te downloaden

Als u de route eerst thuis wil opladen en later wil fietsen open dan de app in de buurt van de startlocatie en de route Castricum: Hoog en Droog of Castricum: Zichtbaar verleden.