Terug naar het overzicht

Langs de oevers van het Oer-IJ

E-bike route van Amsterdam naar Castricum en terug

Er wordt gewerkt aan een route die loopt vanuit Amsterdam via Velsen naar Castricum en terug. Nu steeds meer mensen beschikken over een e-bike met trapondersteuning is de gemiddelde actieradius aanzienlijk toegenomen en behoort de in een dag af te leggen afstand van zo’n 60 kilometer tot de mogelijkheden. Idee is dat zoveel mogelijk de oude oevers van het Oer-IJ worden gevolgd. 

Achter het Centraal Station in Amsterdam bevindt zich nog steeds het IJ, feitelijk een overblijfsel van het oorspronkelijke Oer-IJ. In de Atlas van het Oer-IJ is daar met een uitgebreid artikel aandacht aan besteed. Klik hier om dat te kunnen lezen.

Eindpunt van de route wordt dan het NS-station Castricum, waar ook Museum Huis van Hilde is gevestigd en binnen in de permanente tentoonstelling veel aandacht is voor de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ. Hier kan ook worden gepauzeerd voor een lunch. Klik hier voor de website van het Archeologisch Museum voor Noord-Holland Huis van Hilde.

De bedoeling is dat er een routeboekje verschijnt en een speciale podcast over het stroomgebied van het Oer-IJ wordt gemaakt.