Breng een ode aan het Oer-IJ landschap

Ga op pad, doe mee aan een de wedstrijd of ga op excursie met een van onze gidsen

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bedenkt elke twee jaar een thema om aandacht te vragen voor een onderwerp waarmee Nederland zich onderscheidt. Voor 2021 is dat ‘Ode aan het Landschap’ geworden. Daarbij gaat het vooral om de schoonheid en de gevarieerdheid van het buitengebied, maar is er ook oog voor de bedreigingen en teloorgang. Met uiteenlopende initiatieven in het hele land wordt daar op ingespeeld. 

De Stichting Oer-IJ, die in onze regio de bijzondere kwaliteiten van het landschap onder de aandacht brengt van bewoners en bezoekers, doet ook mee en werkt aan de organisatie van diverse eigen activiteiten.


Twee nieuwe fietsroutes

Er worden twee nieuwe fietsroutes gepresenteerd;  'de Crommenij & De Stelling van Amsterdam' en 'Langs de oevers van het Oer-IJ'. Klik hier voor meer informatie over die fietstochten.


Wedstrijd 

We roepen het publiek op ook zelf in actie te komen, op pad te gaan en zich te laten inspireren door het thema toegespitst op het Oer-IJ landschap. Foto’s, tekeningen, schilderijen, verhalen, gedichten, liedteksten; alle tastbare creatieve uittingsvormen lenen zich voor ‘een ode aan het landschap’.  Een jury beoordeelt de inzendingen en voor de winnaars zijn er leuke prijzen beschikbaar.

Deelname staat open voor iedereen en de opdracht  wordt ruim geformuleerd. Het gaat in feite om alles in de buitenruimte. Het landschap als samenspel van natuur, cultuurhistorie en de economie. Op de ene plek (zoals in de duinen) spelen natuurlijke processen de boventoon, op andere plekken is dat de historie (denk aan oude dijken of monumenten) en ook de actualiteit kan dominant zijn in het landschap zoals in infrastructuur en/of stedelijke uitbreiding. Je kunt met dit thema dus heel veel kanten op. 

De bedoeling is met de inzendingen een expositie samen te stellen, die later dit jaar op verschillende publiek toegankelijke locaties in de regio te zien zal zijn. Schrijvers van korte verhalen en gedichten krijgen dan de gelegenheid die voor te lezen op daarvoor georganiseerde Oer-IJ bijeenkomsten. Alle inzendingen zijn straks  op deze website terug te vinden en selectie wordt in de regionale kranten afgedrukt. 


Excursies naar icoonlocaties

Een andere activiteit zijn zes speciale Ode aan het Oer-IJ excursies, waarbij een van onze gidsen met de deelnemers een markante plek in het gebied bezoekt en daarover vertelt. Dan gaat het om wat wij noemen ‘iconen’; tijdvensters die elk voor zich een tijdsperiode in de geschiedenis vertegenwoordigen.  Op een speciale pagina staan die icoonplekken bij elkaar. Daar is meer achtergrondinformatie te vinden en kunnen  mensen zich aanmelden. Deze speciale rondleidingen staan gepland voor september.


Samenwerking

Voor alle Ode-activiteiten werken we samen met diverse partijen, zoals de bibliotheken bij de schrijfwedstrijd, gemeenten, regionale media, Toonbeeld Castricum en de  diverse fotoclubs. Coronabeperkingen kunnen invloed hebben op aard en karakter van de plannen.