Naar overzicht

Wandelen door het Land van Hilde groot succes

vrijdag 10 mei 2024

Donderdag 9 mei, hemelvaartsdag was het landschap rond archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum het decor voor een nieuw wandelevenement: Wandelen door het Land van Hilde. Onder leiding van gidsen van de Stichting Het Oer-IJ liepen belangstellenden verschillende themaroutes en genoten van de verhalen over de geschiedenis van het landschap. De aftrap werd ’s morgens gedaan door Burgemeester Ben Tap van Castricum, waarbij hij een fles Oer-IJ bier kreeg aangeboden van de voorzitter van Stichting Het Oer-IJ Mees Hartvelt.

Deelnemers konden kiezen uit drie thema’s: Grenzen verkennen, Zand, Duin en Bosch en Kastelen en Buitenplaatsen. De routes van circa 6 of 15 kilometer voerden de deelnemers langs de zichtbare én onzichtbare historie van de regio. Zo werd in Grenzen verkennen stilgestaan bij de Slag bij Castricum in 1799 en De Duitse Atlantikwall, ontdekte men tijdens Zand, Zee, Duin en Bosch o.a. de historie van Duin en Bosch van gesticht naar landgoed en werden kastelen en poldergezichten afgewisseld in de route Kastelen en Buitenplaatsen. Alle routes startten in het Huis van Hilde met een verhaal van verhalenverteller Bastiaan de Zwitser en onderweg werd er door de Oer-IJ-gidsen stilgestaan bij de (bewonings)geschiedenis van het ‘Land van Hilde’ en hoe dat is terug te lezen in het landschap van nu.

Ook de burgemeester deed mee met een wandeling, zodat hij wat kon leren over de gemeente waar hij nog maar zo kort actief is.


Andere activiteiten

Rond Huis van Hilde vonden tijdens het wandelevenement diverse 17e eeuwse historische activiteiten plaats, zoals de Soldatenschool waar kinderen zich leerden opstellen en verdedigen zoals dat in de 17e eeuw ging, en de band Vive les Gueux speelde vrolijke wijsjes uit de 17e en latere eeuwen. Ook niet-deelnemers aan Wandelen door het Land van Hilde deden mee met de historische activiteiten bij Huis van Hilde. De museumbezoekers konden ook genieten van de 17e eeuwse verhalen van de verhalenverteller.


Nieuwe invulling

De afgelopen vijf jaar werd vanuit stichting Oer-IJ en Le Champion op Hemelvaartsdag de Oer-IJ-expeditie georganiseerd. Toen duidelijk werd dat vorig jaar de laatste editie zou zijn, besloot de stichting samen met Huis van Hilde een nieuwe invulling te geven aan het wandelevenement, met financiële steun van gemeente Castricum die het initiatief ondersteunt. De verhalen over de historie en het landschap zijn ten slotte oneindig. Door de samenwerking met museum Huis van Hilde werd daar nu bovendien een extra dimensie aan toegevoegd door ook de verhalen van ónder de grond te vertellen.

Meer informatie over het Huis van Hilde via www.huisvanhilde.nl

Het was een heel geslaagde dag met enthousiaste deelnemers en prachtig weer, en museum Huis van Hilde en Stichting Het Oer-IJ zijn blij met deze samenwerking. Het wordt gezien als een begin van een mooie jaarlijkse traditie.