Themajaar 'ode aan het Oer-IJ landschap'

Extra publieksactiviteiten; wedstrijd en gratis excursies naar icoonlocaties

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bedenkt elke twee jaar een thema om aandacht te vragen voor een onderwerp waarmee Nederland zich onderscheidt. Voor 2021 is dat ‘Ode aan het Landschap’ geworden. Daarbij gaat het vooral om de schoonheid en de gevarieerdheid van het buitengebied, maar is er ook oog voor bedreigingen en teloorgang. Met uiteenlopende initiatieven in het hele land wordt daar op ingespeeld. 

De Stichting Oer-IJ, die in onze regio de bijzondere kwaliteiten en kwetsbaarheid  van het landschap onder de aandacht brengt van bewoners en bezoekers, doet ook mee en werkt aan de organisatie van diverse eigen activiteiten. Met nieuwe fietsroutes, speciale excursies en een wedstrijd waarvoor het publiek wordt uitgenodigd een orde te brengen aan het Oer-IJ landschap door mee te doen aan een schrijf-, fotografie of schilderwedstrijd.  


Schrijf een verhaal, maak een kunstwerk of leg het landschap vast met een foto  

De creativiteitswedstrijd, die we samen met de bibliotheken organiseerde, is inmiddels afgelopen. Er zijn meer dan honderd inzendingen binnengekomen: foto’s, tekeningen, schilderijen, verhalen, gedichten en zelfs liedteksten. Een jury beoordeelt de inzendingen en voor de winnaars zijn er leuke prijzen beschikbaar.

De bedoeling is met de inzendingen een expositie samen te stellen, die later dit jaar op een publiek toegankelijke locaties in de regio te zien zal zijn. Schrijvers van korte verhalen en gedichten krijgen dan de gelegenheid die voor te lezen op daarvoor georganiseerde Oer-IJ bijeenkomsten. Alle inzendingen zijn op deze website terug te vinden. Elke categorie heeft een eigen jury en eigen prijswinnaars.  De makers van de meest geslaagde inzendingen worden uitgenodigd  voor een speciale een Oer-IJ excursie voor twee personen, voor nummer twee is er een Oer-IJ Atlas en de derde prijswinnaars krijgen een waardebon van 30 euro.


Klik hier voor meer bijzonderheden en het wedstrijdreglement.  


Twee nieuwe fietsroutes

Er zijn twee nieuwe fietsroutes gemaakt;  het rondje 'Crommenij & De Stelling van Amsterdam' en de e-bike route 'Langs de oevers van het Oer-IJ'. Klik hier voor meer informatie over de fietstocht Crommenije en hier voor de e-bike route Langs de Oevers van het Oer-IJ. 


Excursies naar icoonlocaties

Een andere activiteit zijn zes speciale Ode aan het Oer-IJ excursies, waarbij een van onze gidsen met de deelnemers een markante plek in het gebied bezoekt en daarover vertelt. Dan gaat het om wat wij noemen ‘iconen’; tijdvensters die elk voor zich een periode in de geschiedenis vertegenwoordigen.  Op een speciale pagina staan die icoonplekken bij elkaar. Daar is meer achtergrondinformatie te vinden en kunnen  mensen zich aanmelden. Deze speciale rondleidingen staan gepland voor september en oktober. Deelname is gratis. Klik  hier voor meer informatie over die bijzondere icoonplekken.  


Veel gestelde vragen

Kan voor meerdere excursies tegelijkertijd worden ingeschreven?

Ja dat kan


Kan voor meerdere mensen tegelijk worden ingeschreven?

Ja, dat kan. Gaat het om een groep dan is het mogelijk daar een aparte excursie voor te organiseren.


Kunnen mensen die minder mobiel zijn ook meedoen?

De excursie is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. We lopen over oneffen terrein en bij de excursies Voorhistorie en Moderne tijd moet er een flink hoogteverschil genomen worden via een trap.


Is de excursie ook geschikt voor kinderen?

De excursie is niet geschikt voor kinderen. Er wordt veel informatie gegeven onderweg.


Hoeveel kilometer wordt er gewandeld?

Dat varieert per excursie. In principe gaat het niet om wandeltochten, maar om excursies naar icoonplekken. Soms liggen die vlakbij het vertrekpunt, en andere keer moet daarvoor een paar kilometer worden gelopen.


Gaat een excursie door bij slecht weer?

Ja, de excursie gaat in principe altijd door, behalve bij onweer, storm en als er sprake is van een weerswaarschuwing van het KNMI. Wordt besloten de excursie af te gelasten dan krijgen de deelnemers daarover een bericht.


Zijn er coronabeperkingen waar deelnemers rekening mee moeten houden?

De op het moment van de excursie geldende corona maatregelen rondom coronavirus zijn ook van toepassing tijdens de excursie.


Wat gebeurt er als zich meer dan 15 mensen voor een excursie inschrijven?

Dan proberen we een extra gids in te schakelen, zodat de excursie voor alle inschrijvers door kan gaan.


Is speciale kleding vereist?

Goed schoeisel en eventueel regenkleding


Is er informatie beschikbaar om me op de excursie voor te bereiden?

Interessant om vooraf te lezen is de informatie over de bewoningsgeschiedenis op onze website. Er is een apart onderdeel over de icoonprojecten:

https://www.oerij.eu/wat-doen-wij/icoonprojecten/voorhistorie/