Naar overzicht

Ontdekking over Romeinen van Arjen Bosman ‘wereldnieuws’

dinsdag 4 januari 2022

Huis van Hilde werkt aan een publicatie over de ontdekking die Arjen Bosman heeft gedaan voor wat betreft de omvang van een Romeins havenfort bij Velsen. Het archeologiemuseum meldt dat op Facebook.

De editie Kennemerland van Noordhollands Dagblad interviewde Bosman over de resultaten van zijn onderzoek. Klik hier om dat te lezen. Hij vertelt daarin onder meer over zijn jeugd in Velsen. Op de foto is de kinderwagen te zien waarin Arjen ligt terwijl zijn ouders als amateurarcheologen meewerkten aan de opgraving van het tweede Romeinse fort in Velsen, niet wetende dat hij later zelf aan de wieg zou staan van een grote vondst aldaar.

Bosman bestudeerde de vondsten van Velsen 2 en kwam tot een nieuwe conclusie: het is veel omvangrijker geweest dan we dachten. Het was ook van veel groter strategischer belang; geen castellum, maar een zogeheten castra, met niet honderden, maar duizenden Romeinse legioensoldaten. Met een oppervlakte van zeker tien, elf hectare.

Inmiddels is zijn ontdekking over de omvang van het Romeinse fort bij Velsen wereldnieuws. Vorige week kopte de Britse krant The Guardian: ’Groot Romeins fort ontdekt bij Amsterdam’. Het Spaanse El País interviewde hem en ook CNN wil Bosman nog spreken.