Naar overzicht

E-bike route ‘Langs de oevers van het Oer-IJ

maandag 5 juli 2021
nieuwe route

 ‘Langs de Oevers van het Oer-IJ’, heet de nieuwe op maandag 05 juli gepresenteerde e-bikefietsroute, die loopt vanuit Amsterdam naar Castricum en via Velsen terug naar de hoofdstad.  Voornamelijk over oude zeedijken, polderdijken en liniedijken van de Stelling van Amsterdam. In totaal 115 km, samengesteld uit vijf aansluitende trajecten.

Het gratis boekje met routebeschrijving gaat vooral in op de invloed die het verdwenen Oer-IJ op het landschap heeft gehad. Van de noordelijke zijtak van de Rijn, die rond het begin van de jaartelling dichtslibde, is -voor wie dat weet- nog veel terug te zien.

De e-bikeroute – door de stichting Oer-IJ bedacht in het kader van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’- is financieel mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap van Rijnland en Waterschap Amstel Gooi & Vecht.

Op de foto wordt  bij de pont Buitenhuizen bij het Noordzeekanaal een van de infopanelen onthuld. Met van links naar rechts: Klazien Hartog, lid van het dagelijks bestuur bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, voorzitter van de Stichting Oer-IJ Evert Vermeer, routemaakster Lia Vriend, dijkgraaf bij Hoogheemraadschap Rijnland Rogier van der Sande en Bea de Buisonjé, lid van het dagelijks bestuur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Er is ook een podcast over de fietsroute te beluisteren.

Klik hier voor meer informatie .