Naar overzicht

Gratis wandelexcursies naar Icoonlocaties Oer-IJ gebied

zondag 5 september 2021
Uitkijkpunt Papenberg

Op zes zondagochtenden in september en oktober worden wandel-excursies georganiseerd naar locaties in het Oer-IJ gebied die cruciaal zijn geweest voor de ontstaans- of bewoningsgeschiedenis van dit gebied in de driehoek Zaanstad, Velsen, Alkmaar. Deze zogenaamde icoonplekken vertellen elk voor zich een eigen verhaal over een bepaalde tijdsperiode. Daarbij gaat het om de Voorhistorie met de prominente aanwezigheid van het Oer-IJ bij Castricum, de bouw van twee havenforten door Romeinen rond het begin van de jaartelling in Velsen, de dichte bewoning in de Vroege Middeleeuwen bij Heiloo, de vele kastelen in de Late Middeleeuwen in de buurt van Egmond, de welvaart als gevolg van de uitvinding van de houtzaagmolen in Uitgeest in de 17e eeuw en de industrie versus het landschap rond het Noordzeekanaal in de Moderne Tijd.

Speciaal daarvoor opgeleide gidsen gaan met de deelnemers van de excursies op weg in het gebied waar die bijzondere ontwikkelingsfasen zich hebben voorgedaan. Ze vertellen daar hun verhaal en laten zien wat je daar nog van kunt terugzien; soms bepaalde de omgeving het gebruik, een andere keer zetten de bewoners met ingrepen het landschap naar hun hand.

Deelname aan de excursies is gratis. Er moet wel vooraf worden ingeschreven. De excursies duren ongeveer 2 ½ uur. Verdere bijzonderheden over de data en startlocaties zijn te vinden op de website oerij.eu . Wie zich echt wil voorbereiden vindt daar een korte beschrijving van elke ontwikkelingsfase. Ook de lezingen die deskundigen voor de bijscholing van de gidsen hebben gehouden, zijn daar terug te zien.

De zes wandelexcursies vinden plaats in het kader van het themajaar Ode aan het Landschap. De eerste rondleiding is op zondag 19 september in Castricum met als startlocatie Huis van Hilde. Er wordt onder meer een bezoek gebracht aan de uitkijktoren op de Papenberg. Daar vandaan is het stroomgebied van het verdwenen Oer-IJ nog verrassend goed in het landschap terug te zien.

Klik hier voor aanvullende informatie en de mogelijkheid om in te kunnen schrijven.