Naar overzicht

Voetafdruk van 3500 jaar oud

zaterdag 30 mei 2020
archeoloog bij voetstap

In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Door archeologen van Archol is daarbij een prehistorische voetafdruk van één van de eerste Heiloöers ontdekt. Een unieke vondst, omdat de voetafdruk in goede conditie bewaard is gebleven. De afdruk is ongeveer 3500 jaar oud. En is zeer goed bewaard gebleven.

De voetafdruk wordt door de archeologen geconserveerd. Dit betekent dat de voetafdruk bewaard kan worden en eventueel tentoongesteld wordt. Door het ontbreken van de tenen in het spoor wordt ervan uitgegaan dat de persoon een schoen heeft gedragen. De linkervoet is ongeveer 25 centimeter lang, dit komt overeen met schoenmaat 40. Archeologen denken dat de afdruk dateert uit de bronstijd. Nader onderzoek zal dat moeten bevestigen. 

Tijdens de opgravingen in Zuiderloo zijn ook andere bijzondere vondsten gedaan. Naast de voetafdruk werden onder andere een groepje vuursteenknollen en een grote dissel (dwarsbijl) van gewei gevonden. 

Vuursteenknollen zijn stukken onbewerkt vuursteen die als grondstof dienden om werktuigen van te maken. Een dissel is een soort bijl waarbij het snijvlak dwars op de steel staat. Bijzonder is dat het deel van de houten schacht van de dissel nog intact is. De dissel ziet eruit als een pikhouweel. Het stuk gewei moet in ieder geval van een groot hert zijn geweest. De vondsten bevestigen dat Heiloo een rijk cultuur historisch verleden heeft. 

De opgravingen in de eerste fase van dit onderzoek zijn afgerond. De archeologen hervatten het werk later dit jaar als de oeverzwaluwen het gebied hebben verlaten. Dan zoeken zij verder naar sporen uit het verleden, zoals de prehistorie. Het gebied is te herkennen aan rubbermatten en niet toegankelijk voor publiek. 

(Bron gemeente Heiloo)