Naar overzicht

Ode aan het erfgoed

zaterdag 27 juni 2020

Het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland maakt een tijdschrift over erfgoed én degenen die er elke dag mee bezig zijn. Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie, en voor alle anderen die benieuwd zijn naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg. Ode biedt inspiratie voor het dagelijkse erfgoedwerk met verhalen, interviews en goede voorbeelden uit de rijke voorraad Noord-Hollands cultureel erfgoed.

In onze provincie is erfgoed nooit ver weg, schrijft gedeputeerde Zita Pels in ode. ‘Erfgoed kom je dagelijks overal tegen. Als je bijvoorbeeld op station Bussum de trein pakt of tijdens een fietstocht een stolpboerderij passeert. Erfgoed verbindt Noord-Hollanders met elkaar en met het verleden en de toekomst. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat erfgoed er is, maar dat is het zeker niet.’ Met ode wil het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland laten zien hoe breed het erfgoedveld is. De onderwerpen in het magazine zijn divers en gaan over het cultuurlandschap en de energietransitie, monumenten en herbestemmen, archeologie en de Omgevingswet.

De artikelen in ode zijn geschreven in samenwerking met heel verschillende betrokkenen bij het erfgoed; van overheidsmedewerkers en bestuurders tot erfgoedorganisaties en -verenigingen. Het doel van het tijdschrift is om het Noord-Hollandse erfgoed én degenen die er elke dag mee bezig zijn voor het voetlicht te brengen. De artikelen bieden inkijkjes in de wereld van de erfgoedzorg en laten zien hoe ons cultureel erfgoed bijdraagt aan een goede omgevingskwaliteit. 

De digitale versie van ode is vanaf vandaag voor een breed publiek beschikbaar via onze website. Het tijdschrift kan daar ook worden gedownload. Dit nummer is het eerste in een reeks over het Noord-Hollandse erfgoed. In de volgende ode (2021) wil het Steunpunt onder meer aandacht besteden aan het themajaar over het cultuurlandschap, ‘Ode aan het Landschap’. 

Klik hier voor de digitale versie.