Naar overzicht

Routeboekje ‘Rondje Akersloot’ voor basisscholieren

woensdag 13 juli 2022

Stichting Oer-IJ heeft op verzoek van Toonbeeld en in samenwerking met Historische Vereniging Oud Akersloot het boekje ‘Rondje Akersloot, veel water en twee strandwallen’ gemaakt. Er staat een route van 6 km in beschreven, die zowel wandelend of op de fiets kan worden gevolgd. De uitgave, met name bedoeld voor scholieren in het basisonderwijs, gaat vooral in op de geschiedenis van het dorp.

Voor de presentatie was de nieuwe onderwijswethouder Valentijn Brouwer maandag 11 juli naar het kantoor van Toonbeeld in Nieuw Geesterhage te Castricum gekomen. Daar kreeg hij het eerste exemplaar aangereikt uit handen van Anita Mooiweer, directeur bestuurder van Geesterhage/Toonbeeld, de initiatiefnemer van deze scholierenroute.

Marlies van Winkel, Coördinator Cultuuronderwijs PO & VO bij Toonbeeld en nauw betrokken bij het initiatief, gaf een toelichting ,,De Rembrandtschool in Akersloot had dit voorjaar het schoolbrede thema ‘Water’ in het lespakket. Als adviseur cultuuronderwijs heb ik de school geholpen passende activiteiten te zoeken. Groep 1-2 deden het Slootjesproject van IVN. Groep 1-2-3 deden een water-dansles met Fleur van Uhm. Groep 3-4 ging naar de Poelboerderij. Groep 5-6 deden het erfgoedproject De Reis van de Schelpen van Stichting Kist, dat aan alle groepen 5-6 in Castricum, Limmen, Akersloot is aangeboden vanuit CMK.’’

Groep 7-8 werkten aan het erfgoedproject ‘Akersloot werkt aan water’, speciaal ontwikkeld door Stichting Oer-IJ voor Akersloot. Een vergelijkbaar programma hadden zij al gemaakt voor Uitgeest, maar nu op maat doorontwikkeld voor Akersloot. ,,De leerlingen hebben er erg veel plezier aan beleefd’’, vertelde Marlies van Winkel. ,,En leerkrachten vonden het waardevol om de eigen culturele omgeving zo te ontdekken.’’

Het lesmateriaal staat online op de website van Stichting Oer-IJ en is binnenkort ook op internet te vinden via cultuurinschool.nl. De ontwikkelkosten voor het boekje zijn gefinancierd door de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. De regeling heeft onder andere als doel de culturele leefomgeving te vergroten. Lokaal heeft Toonbeeld de wens om erfgoedbeleving een impuls te geven. Toonbeeld Cultuur in School neemt daarom initiatieven voor nieuwe lesprogramma's met lokale samenwerkingspartners, zoals stichting Oer-IJ.

Het boekje is tijdens de wekelijkse zondagopening voor belangstellende gratis verkrijgbaar in Gemaal 1879. Klik hier voor de digitale versie.