Naar overzicht

Koninklijke onderscheiding voor twee Oer-IJ medewerkers

woensdag 26 april 2023

Twee Oer-IJ medewerkers zijn vandaag koninklijk gedecoreerd: Henk Zwaan is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en Piet Veel is gepromoveerd tot Ridder.

Henk Zwaan

Op de foto speldt burgemeester Sebastiaan Nieuwland van Uitgeest de versierselen die bij de onderscheiding horen op bij Henk Zwaan. Hij kreeg het lintje  4 dagen na zijn 55ste huwelijksdag met zijn vrouw Marry. De geboren en getogen Uitgeester is in 2006 gepensioneerd als geoloog, waarna hij zich vol in het vrijwilligerswerk stortte. Tot op de dag van vandaag is de heer Zwaan vrijwilliger bij de Stichting Uitgeester Senioren en bij De Zonnebloem. Hier begeleidt hij tal van uitjes en excursies.

Sinds 2002 is Henk Zwaan bestuurslid van de Stichting Alkmaardermeeromgeving en coördinator van de afdeling Uitgeest. Hij organiseerde donateursavonden en excursies en adviseerde over de gemeentelijke en provinciale omgevingsplannen. Voor stichting Oer-IJ is Henk Zwaan al jarenlang als gids actief. Ook maakt hij deel uit van het bestuur van Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest.

Piet Veel

Piet Veel kreeg de versierselen uit handen burgemeester Astrid Nienhuis in Heemstede. Hij zette zich zijn hele werkzame leven én na zijn pensionering in voor natuur en maatschappij, schrijft de gemeente in een toelichting op de toekenning voor de ridderorde. Zijn kennis en enthousiasme geeft hij graag door. Hij is de grondlegger geweest voor de (her)introductie van de Wisent (Europese Bison) in de Kennemerduinen in 2008. Piet Veel was initiatiefnemer en medeoprichter van Gezond Natuur Wandelen en redacteur bij Stichting het Oer-IJ. Hij was lid van de werkgroep Kennis en Wetenschap bij Stichting Oer-IJ en zat in de redactie van de Oer-IJ Atlas.