Naar overzicht

Nieuwe gids Noord-Hollandpad gelanceerd op Erfgoedpark

dinsdag 16 april 2024

Op het Erfgoedpark de Hoop in Uitgeest is op 12 april de nieuwe editie van de wandelgids Het Noord-Hollandpad gepresenteerd.

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandeling van 284 kilometer van De Cocksdorp op Texel naar Huizen in het Gooi. De etappes variëren in afstand van 10 tot 26 kilometer. De route voert door het kleurrijke, weidse Noord-Hollandse landschap met haar bloeiende bollenvelden en schilderachtige dorpjes, over dijken, langs sloten en door weilanden, duinen, bossen en heidevelden. Kortom, alles wat Nederland zo mooi maakt. De route is in beide richtingen te lopen en duidelijk gemarkeerd met blauwe en gele pijlen.

De jaarlijkse seizoenwandeling, georganiseerd door de provincie Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland, vond plaats op vrijdag 12 april. De 95 deelnemers wandelden na de ontvangst met koffie en appeltaart in Restaurant Krelis een deel van etappe 11 van Uitgeest naar Akersloot, dwars door het eeuwenoude Oer-IJ gebied. Oer-IJ gidsen waren aanwezig bij het Infopunt in de Houtdroogloods om meer over de geschiedenis van het landschap hier te vertellen.

Met de wind in de rug wandelden de gasten 10 kilometer over dijkjes en stille wegen langs het Uitgeester- en Alkmaardermeer naar Akersloot waar het schip De Claes Horn klaarlag om iedereen weer terug te varen naar Uitgeest. Han Bruggink, manager van het Routebureau dat zorgdraagt voor de het netwerk van wandelpaden in de provincie, overhandigde tijdens deze overtocht de vernieuwde wandelgids van het Noord-Hollandpad aan Esther Rommel, gedeputeerde recreatie en toerisme. Ze sprak haar dank uit voor de inzet van de vele betrokkenen waaronder Recreatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland, de boeren die hun land openstellen voor bezoekers en al de ambassadeurs van het pad. “Wat geweldig dat we hier vandaag met zoveel enthousiaste wandelaars van deze mooie route hebben kunnen genieten.”

De vierde editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad is een praktisch boekje vol wetenswaardigheden, recente routebeschrijvingen met knooppunten en kaartjes, tips en foto’s. De uitgave is gemaakt door Uitgeverij Open Kaart in samenwerking met de auteurs Vladimir Mars en Noes Lautier en Recreatie Noord-Holland. De wandelgids Noord-Hollandpad, wandelen van Texel naar het Gooi is te koop in de meeste boekhandels. Op de website noordhollandpad.nl staat de verkoopinformatie en alle routebeschrijvingen van de 16 etappes