Naar overzicht

Nieuwe richtlijnen voor behoud historische stolpboerderijen

dinsdag 18 juni 2024

Het aantal kenmerkende stolpboerderijen in Noord-Holland neemt geleidelijk aan af.

Dit is een groot verlies voor de identiteit van het Noord-Hollandse landschap waarvoor deze stolpen beeldbepalend zijn. Voor het behoud en de bescherming van dit unieke erfgoed heeft provincie Noord-Holland samen met 15 gemeenten richtlijnen ontwikkeld.

Gedeputeerde Cultureel erfgoed Jelle Beemsterboer: “Voor veel mensen zijn de kenmerkende Noord-Hollandse Stolpboerderijen een onmiskenbaar onderdeel van ons erfgoed. Het laat ons zien waar we vandaan komen, en het vertelt het verhaal over de ontwikkeling van onze samenleving, de agrarische bedrijfsvoering en het landgebruik. Dankzij de nieuwe richtlijnen kunnen stolpboerderijen beter beschermd worden. Dit is belangrijk zodat deze rijke geschiedenis behouden blijft en we het kunnen doorgeven aan de volgende generaties.”

In Noord-Holland staan bijna 5.000 historische stolpboerderijen, van vóór 1966. Onderzoek in opdracht van de provincie toont aan dat de verschillen tussen gemeenten heel groot zijn als het gaat om behoud van deze waardevolle en karakteristieke boerderijen. De wens van veel gemeenten was daarom om gezamenlijk eenduidige richtlijnen te ontwikkelen, zodat zij meer mogelijkheden hebben om de stolpboerderijen beter te behouden. Bijvoorbeeld door ze een andere functie te geven en daarmee het hergebruik van stolpen aantrekkelijker te maken.

Bron: Website Provincie Noord-Holland.

Lees hier het hele artikel.