Naar overzicht

Meer aandacht voor de Romeinen in Velsen

vrijdag 23 oktober 2020

In opdracht van de Stichting Oer-IJ heeft Arjen Bosman onderzoek gedaan naar een manier om op een voor het publieke tastbare wijze aandacht te vragen voor de aanwezigheid van de twee Romeinse Forten in Velsen. Hij stelt voor een informatiepunt in te richten met de uiterlijke kenmerken van een scheepshuis, zoals dat in de Romeinse tijd hier werd gebruikt. Binnen denkt hij aan het construeren van het silhouet van een liburna, het type schip waarmee de Romeinen zich over het Oer-IJ verplaatsten. Zo’n dubbelzijdige wand leent zich goed voor het presenteren van het historische verhaal over de beide forten.  

Arjen Bosman is expert op het gebied van 20e-eeuws krijgshistorisch erfgoed. Hij studeerde af op de Romeinen in Velsen en publiceerde diverse boeken over het onderwerp. Klik hier om het rapport dat hij voor de Stichting Oer-IJ schreef te kunnen lezen.

Samen met andere belangrijke partijen zoals Recreatieschap Spaarnwoude, de Gemeente Velsen, De Archeologische Werkgroep Velsen en Historische Kring Velsen werken we aan het meer beleefbaar maken van dit boeiende stuk geschiedenis van het Oer-IJ gebied. Het bestuur van het recreatieschap is enthousiast over de ideeën. In het dagblad Parool was er uitgebreid aandacht voor het plan van de Stichting Oer-IJ. Klik hier om dat verhaal te kunnen lezen.