Naar overzicht

Lancering vijfde editie erfgoedtijdschrift Ode

woensdag 19 juni 2024

Woensdagmiddag 19 juni lanceerde Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland tijdens het symposium Samen Slimmer, bij De Groene Afslag in Laren, de vijfde editie van erfgoedtijdschrift ode (omgevingskwaliteit door erfgoed). De rode draad door deze editie is watererfgoed; in onze provincie met drie kusten en eindeloos veel polders en droogmakerijen een logisch thema. 

Ode werd op creatieve wijze gelanceerd door makerscollectief Circus Andersom, dat het erfgoed in perspectief zette van een veel langere geologische tijdschaal en de nadruk legde op verbinding Als afsluiter van deze ceremonie sprak gedeputeerde Beemsterboer zijn wens uit voor de toekomst van het Noord-Hollands watererfgoed. Vervolgens lanceerde hij ode door die door te geven aan het publiek.

Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Fotigui Camara, wethouder cultuur en erfgoed in gemeente Den Helder.

Ode is nu digitaal beschikbaar

Ode is een tijdschrift voor medewerkers en bestuurders van Noord-Hollandse gemeenten en de provincie, en voor alle anderen die benieuwd zijn naar de rol van de diverse overheden binnen de erfgoedzorg. Ode biedt inspiratie voor het dagelijkse erfgoedwerk met verhalen, interviews en goede voorbeelden uit de rijke voorraad Noord-Hollands cultureel erfgoed. De digitale versie van de vijfde ode is vanaf vandaag voor een breed publiek te downloaden via de website Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland.

Water als rode draad

Ode biedt elke keer weer inspiratie voor het dagelijkse erfgoedwerk met verhalen, interviews en goede voorbeelden uit de rijke voorraad Noord-Hollands erfgoed. Dit keer hebben we ‘water’ als rode draad door het tijdschrift gekozen. In een provincie met drie kusten en tal van polders en droogmakerijen heeft water altijd een belangrijke rol gespeeld. Niet gek dat veel van ons erfgoed een relatie met water heeft!

Bron:  website Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland.