Naar overzicht

Kunstenaars in loods Stelling

maandag 18 mei 2020

Tussen Uitgeest en Krommenie ligt Fort aan den Ham, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De 19e-eeuwse houten genieloods op het terrein is van binnen en buiten gerenoveerd door Stadsherstel. Het restauratieproject is afgerond en de ruimte binnen is nu in gebruik genomen door een aantal kunstenaars die er werken en ondernemen. 

In de genieloods zijn 6 ateliers in gevestigd, waaronder het Tengel-atelier, waar onder meer workshops worden georganiseerd, exposities plaatsvinden en kan worden vergaderd. Tijdens de Pinksterdagen is het publiek welkom om naar een tentoonstelling met ‘positieve kunst’ te komen kijken. Dat kan met in acht neming van de Corona-maatregelen. 

Fort aan den Ham diende ter verdediging van het acces gevormd door de spoorweg Krommenie-Uitgeest. Het verdedigbaar aardwerk kwam in 1896 gereed en in 1903 het bomvrije gebouw. Dit relatief kleine fort beschikte door zijn beperkte functie slechts over een hefkoepelgeschut. Ten zuiden van het fort werd in 1903 een betonnen nevenbatterij aangelegd, waarachter geschut kon worden opgesteld. 

Klik hier voor meer info over de kunstloods 

Klik hier voor meer info over het fort.