Naar overzicht

Huys Egmont mag verbouwen

donderdag 14 mei 2020

Het college van burgemeester en wethouders van Bergen is akkoord met het door de Stichting Historisch Egmond gemaakte plan voor een nieuw Huys Egmont. Al in september gaat de grootschalige verbouwing van de oude school in Egmond aan den Hoef tegenover de slotruïne van start. Na de winter wordt dan de nieuwe expositie ingericht, waarna de planning is om in mei 2021 de nieuwe tentoonstellingsruimte te heropenen.

Het bezoekerscentrum krijgt de naam ‘Huys Egmont’ en wordt een volwaardig bezoekerscentrum en cultuurhuis. De expositie van Huys Egmont vertelt het verhaal van de abdij, het slot en haar bewoners. Centraal staat de periode van de opstand waarbij Lamoraal van Egmont zijn hoofd verliest op de markt van Brussel en de Spaanse opmars voor het eerst wordt gestuit in het gebied rond Alkmaar.

Eén van de lokalen van de voormalige school krijgt een inloopfunctie voor plaatselijke activiteiten, bijvoorbeeld van de Stichting Historisch Egmond, de bibliotheek Kennemerwaard of een informatiepost van de regionale VVV. Huys Egmont krijgt op de eerste verdieping twee ruimtes voor lezingen, workshops en vergaderingen, die verhuurd kunnen worden. Een nieuw op te richten Stichting Huys Egmont is straks verantwoordelijk voor de exploitatie van het geheel. De begroting van Huys Egmont is gebaseerd op een bezoekersstroom die groeit van 7.500 tot 10.000 bezoekers in de beginjaren naar ca. 17.000 in 2029.

Stichting Historisch Egmond gaat de komende tijd aan de slag met fondsenwerving om de tentoonstelling te kunnen realiseren. Hiervoor worden ambassadeurs benaderd en een comité van aanbeveling opgericht. Daarnaast is de gemeente gestart met het voorbereiden van de restauratie en herbestemming van het raadhuis en de school.

Klik hier om in een 3D animatie te kunnen zien hoe het er straks uit gaat zien.