Naar overzicht

Hollandse Waterlinies in de schijnwerpers

dinsdag 20 september 2022
sluis edam

Het evenement 'We Sluiten de Linies' zet het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies in Noord-Holland in de schijnwerpers.

Op 14 en 15 oktober zijn forten, vestingsteden, sluizen en andere waterwerken tussen 19.00 – 22.00 uur het toneel van mooie verhalen, verrassende optredens én spectaculaire lichtprojecties.

'We Sluiten de Linies' draait om de bouwwerken van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen deze 2 linies het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Welke betekenis hadden de waterwerken in de Hollandse Waterlinies? Hoe werkten ze en wat was hun taak? Naast het militaire verhaal gaat het ook over de huidige en toekomstige rol van de linies in het waterbeheer. Enthousiaste vertellers brengen de verhalen tot leven. Ook zijn er optredens en is er gelegenheid om een hapje te eten.

Van noord naar zuid

Het programma is verspreid over 2 weken en loopt van noord naar zuid. In Noord-Holland zijn er op 14 oktober lichtprojecties bij Fort bij Edam, kan Fort bij Spijkerboor in de Beemster worden bezocht en is een bezoek aan het Boezemgemaal bij Spaarndam ook zeker aan te raden. Op 15 oktober staat onder meer Vesting Muiden in het teken van We Sluiten de Linies

In opmaat naar het evenement is de 8D- podcastserie ’Geheim Water’ te beluisteren. Een tiendelige serie waarin het boeiende en urgente verhaal van de waterschappen en hun waterwerken in het verleden, heden en toekomst van de Hollandse Waterlinies wordt verteld.
UNESCO Werelderfgoed

'We Sluiten de Linies' is een unieke manier om kennis te maken met de Stelling van Amsterdam - al ruim 25 jaar UNESCO Werelderfgoed - en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die in 2021 door UNESCO aan de werelderfgoedlijst is toegevoegd. Gezamenlijk staan zij bekend als het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

De provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant zijn samen bestuurlijk verantwoordelijk voor de coördinatie van de bescherming en het uitdragen van de werelderfgoedwaarde van dit werelderfgoed. Voor de uitvoering van deze verantwoordelijkheid is het Gemeenschappelijk Orgaan Hollandse Waterlinies opgericht.