Naar overzicht

Huis van Hilde toont veranderingen eerst online

donderdag 15 april 2021

Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum heeft de afgelopen maanden gebruikt om een deel van de tentoonstellingen opnieuw in te richten en te vernieuwen. De veranderingen zijn - vooruitlopend op de heropening van de expositie- al online te zien: via de social media kanalen; Facebook, Instagram en twitter, en hier op de website van het museum. 

De aftrap van deze online openstelling is tijdens de Nationale Museumweek (19 – 25 april 2021). Hilde sluit aan bij het thema van deze week: #OnsEchteGoud. De eerste video toont de vernieuwing en herinrichting van de vaste tentoonstelling, met als hoogtepunt de nieuwe 17e -eeuwse vleugel.

De tweede video geeft een preview over de nieuwste tijdelijke tentoonstelling ‘Leven in Lagen. De mens in het Noord-Hollandse landschap’. In deze tentoonstelling wordt de invloed van het landschap op de mens en vice versa door de eeuwen heen uitgelegd aan de hand van prachtige vondsten en prenten. Deze tentoonstelling sluit aan bij het themajaar ‘Ode aan het landschap’ van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

In de maand mei is de oudste dwarsfluit van Nederland hoofdrolspeler in de derde online openingsvideo. De fluit krijgt de komende periode een prominente plek in het museum en in de video krijgen kijkers meer achtergrondinformatie over deze vondst. Ook kunnen ze horen hoe deze dwarsfluit heeft geklonken.

Tenslotte worden in juni – tijdens de laatste online openingsvideo – twee spiksplinternieuwe mensfiguren onthuld. Deze koopman en zijn vrouw uit de 17e eeuw zijn vanaf dan de vaste bewoners van de nieuwe vaste tentoonstelling. De kleding, haardracht en accessoires zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt door Susanne Spruijt (Het Atelier van Toen) en Mieneke van Gogh (Van Gogh Modelmaking) en het resultaat is levensecht.