Naar overzicht

Expositie in provinciehuis: Ode aan het landschap

woensdag 4 januari 2023

Ode aan het landschap, heet de nieuwe Dreefexpositie in het In het provinciehuis te Haarlem. Door de eeuwen heen is het landschap de inspiratiebron geweest voor beeldend kunstenaars en later ook fotografen. Zij zijn gefascineerd door de werking van licht en ruimte, de kleurenpracht, de uitgestrektheid en de dynamiek van het landschap. In Ode aan het landschap is te zien dat kunstenaars niet alleen gefascineerd zijn door het landschap als beeld, maar ook door de elementen die ze gebruiken bij het realiseren van hun kunstwerken.

Viskringloop

Zoals in de kunstpraktijk van Claudy Jongstra die haar wandtapijten tot stand brengt met de wol van haar eigen schapen en deze kleurt met de pigmenten uit de door haar zelfgekweekte planten, zichtbaar in het monumentale werk “18 Carat”. Of het “schilderen met aarde” in het landschapswerk “Viskringloop” van beeldend kunstenaar Pé Okx in de Kop van Noord-Holland.

Kunstenaars zetten zich ook in voor de opgaven in het landschap; zoals de geënsceneerde fotografie van Rem van de Bosch toont met betrekking tot het stijgende water in lager gelegen polderlandschappen. Of ze zetten zich in voor de veenweide-problematiek. Dit doen ze met een zelf gecreëerde Veenlijn aan producten uit het veenweidegebied, door kunstenaarscollectief Ketter & Co.

Het verhaal

Ode aan het landschap toont de bezoeker de poëtische interpretatie van het landschap, waarbij kunstenaars op zoek zijn naar de zingeving, de boodschap en het verhaal. Geluidskunstenaar Martijn Comes vat het als volgt samen; “het landschap als psychosomatisch kompas”.

Aan de expositie werken mee: Claudy Jongstra, Ketter & Co (Irene Fortuyn), Pé Okx, Martijn Comes, Louis Swagerman, Rem van den Bosch, Martin Kers, Pieter de Vries en een Ode aan Peter de Rijcke.

Dreefexposities

In de reeks ‘Dreefexposities’ wordt onder andere aandacht besteed aan werk van Noord-Hollandse kunstenaars en de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland. Bovendien is er jaarlijks een expositie te zien in het kader van de nieuwe serie ‘Provincie op bezoek’. In het provinciehuis is ook doorlopend een expositie te zien over de geschiedenis van het gebouw.

De expositie Ode aan het landschap is van 7 januari t/m 31 maart 2023 te zien in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Toegang gratis.

(bron Nieuwsbrief Provincie Noord-Holland)