Naar overzicht

Wandelevenement Oer-IJ Expeditie ook dit jaar afgelast

donderdag 21 januari 2021

Ook de editie 2021 van de Oer-IJ Expeditie gaat definitief niet door. Sportorganisator Le Champion acht het niet realistisch dat in het voorjaar al weer wandelevenementen gehouden kunnen worden. Aanvankelijk is nog met de gedachte gespeeld de Expeditie over twee dagen uit te smeren, zodat het allemaal wat minder druk zou zijn. De Stichting Oer-IJ had dit jaar met het evenement willen inspelen op het NBTC-thema ‘Ode aan het Landschap’. Wel wordt nog gekeken naar alternatieven, waarbij mensen individueel op stap kunnen gaan. 

Niet alleen de Oer-IJ Expeditie gaat niet door. Sportorganisatie Le Champion heeft besloten alle sportevenementen tot 1 juni 2021 te annuleren. “Straks in maart is de cirkel rond en hebben wij een jaar lang geen fysieke evenementen kunnen organiseren. De eerste grote evenementen die wij vorig jaar moesten annuleren waren onze evenementen in Zandvoort, op en rond het Formule 1 circuit. Nu dient de onwerkelijke situatie zich aan dat deze evenementen opnieuw niet georganiseerd kunnen worden”, constateert Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion.

Wandelaars van de 30 van Zandvoort, fietsers van de Omloop van Zandvoort en hardlopers van de Zandvoort Circuit Run hebben destijds 50% inschrijfkorting gekregen op de volgende editie in 2021. Deze zijn dus wederom afgelast, net als de Fiets4Daagse Hoorn, de Oer-IJ Expeditie en de Fiets4Daagse Alkmaar. Ook daar hebben mensen kortingscodes voor dit jaar. Le Champion wil deze deelnemers de mogelijkheid bieden om 50% van het betaalde inschrijftarief van vorig jaar alsnog terug te ontvangen, in plaats van de 50% inschrijfkorting. Men krijgt ook de optie het bedrag te doneren aan Le Champion, zodat er evengoed in de toekomst aansprekende sportevenementen georganiseerd kunnen worden. “Met deze oplossing hebben we toch nog goed nieuws voor de deelnemers”, aldus Van der Jagt.

In de periode tot 1 juni 2021 zouden ook de Ronde van Noord-Holland en Alkmaar City Run by night plaatsvinden. Voor deze twee evenementen wordt onderzocht of een nieuwe datum later in 2021 wel haalbaar is. Dit betekent dat het eerstvolgende fysieke evenement op de agenda van Le Champion de Plus Wandel4daagse Alkmaar is, van 16 t/m 19 juni 2021.

Van der Jagt vindt het bijzonder spijtig dat deze evenementen opnieuw geen doorgang kunnen vinden. ,,Vaktechnisch gezien zijn wij als geen ander in staat om evenementen helemaal ‘coronaproof’ te organiseren, maar voorlopig lijkt het niet verantwoord om te doen. Tot slot hebben wij als grote speler in onze sector ook een voorbeeldrol. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van onze deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers. Bovendien brengt de beslissing rust en duidelijkheid, zowel extern als intern.”