Naar overzicht

Fietsexcursie 'Van Oer-IJ naar Noordzeekanaal'

woensdag 15 mei 2024
Foto: Jacques Warmerdam

Op zondag 26 mei organiseert de Stichting Oer-IJ een fietstocht die aandacht geeft aan de geschiedenis van het Oer-IJ aan de zuidzijde van het Noordzeekanaal. Voordat het Oer-IJ bij Castricum in zee uitmondde lag de monding zo’n 5000 Jaar geleden ter hoogte van IJmuiden. Nu is er het Noordzeekanaal met het sluizencomplex en de pieren. In een relatief korte periode is er dus een enorme verandering van het landschap te zien. Veranderingen waarbij de Romeinen, rijke kooplieden en Engelse ingenieurs een rol hebben gespeeld. Veranderingen die ook tot ontginning en droogmakerij hebben geleid en woningbouw en industrialisatie hebben aangetrokken. Ondanks al deze veranderingen zijn er nog steeds elementen van het Oer-IJ in het huidige landschap zichtbaar. Deze elementen en het veranderende landschap zijn onderwerp van een fietsexcursie, die van west naar oost door het Oer-IJ gebied loopt.

De excursie begint om 10.00 u bij ActionPlanet. Hier wordt een korte inleiding gegeven over de geschiedenis het Oer-IJ als rivier en de ruimtelijke ontwikkelingen aan de zuidzijde van het Noordzeekanaal. Daarna vertrekken we met de fiets en doen een aantal locaties aan: bijzondere plekken in het landschap, die van betekenis zijn en waar een verhaal te vertellen is over de gelaagdheid van het landschap. Alles onder het Cruyffiaanse begrip: “je ziet het pas als je het weet”.. We eindigen op het Groene Schip. Deze 30 meter hoge afvalstort geeft een fantastisch overzicht over de verschillende aspecten. Hier wordt uitleg gegeven over het ontstaan en de ontwikkeling van het Noordzeekanaalgebied.

Hierna kunt u in de horeca “Houtrijk” , die op het Groene Schip aanwezig is, met een consumptie nog even nagenieten. De terugreis naar ActionPlanet doet u vervolgens op eigen gelegenheid. Dit betekent een excursie die ca 4 uur in beslag neemt en die frisse benen of een E-bike noodzakelijk maakt. De totale fietslengte is ca. 35 km.

Voor eventuele vragen kunt u ook terecht bij info@oerij.eu.

Wanneer: 26 mei 2024

Tijd: 10.00 uur

Vertrekpunt: ActionPlanet, Laaglandersluisweg 12, 1981 LS Velsen-Zuid

Kosten: € 5,00 per persoon

Aanmelden: Stuur een mail naar info@oerij.eu, Na een bevestigingsmail kunt u het bedrag vooraf overmaken. En daarbij geldt natuurlijk: vol is vol!