Naar overzicht

Schulpvaartbruggetje met Oer-IJ leuning

donderdag 4 februari 2021
Voetgangersbrug Schulpvaart

Er zijn uitgewerkte plannen voor een voetgangersbruggetje over de Schulpvaart bij Castricum, zodat het mogelijk wordt een rondwandeling te maken langs de waterberging die hier door Landschap Noord-Holland is aangelegd.

De brug krijgt een ‘Oer-IJ-brugleuning’. Het ontwerp is afgeleid van de beeldtaal die landschapsarchitect Rik de Visser van Bureau Vista bedacht om aan te geven dat het hier om historisch Oer-IJ gebied gaat. De bedoeling is dat deze vormgeving, met een grillig krekenpatroon als kenmerk, op meer plekken in het landelijk gebied wordt toegepast. Voorbeelden daarvan zijn te zien in een notities over dit onderwerp. Klik hier voor dat document.

Inmiddels heeft de gemeente gepubliceerd dat er voor de aanleg van de brug een omgevingsvergunning wordt afgegeven. Verschillende omwonenden, de Vogelwerkgroep Midden Kennemerland en de Insectengroep Castricum hebben bezwaar gemaakt. De bewoners vrezen drukte en de natuurorganisaties willen geen onnodige verstoring van het gebied.

Het plan voor de bescheiden oeververbinding komt van de gemeente, Natuurlijke Zaken van Landschap Noord-Holland is gevraagd de uitvoering te verzorgen.