Naar overzicht

Nieuwe brug over Schulpvaart vernoemd naar Lia Vriend

vrijdag 31 maart 2023

Met het vrijdag 31 maart in gebruik nemen van een ‘kippenbrug’ over de Schulpvaart is aan de noordrand van Castricum een aantrekkelijk wandelgebied ontstaan; een echt rondje om, langs nieuwe natuur in het voormalige Oer-IJ landschap.

De brug is vernoemd naar Lia Vriend-Vendel uit Limmen, een van de oprichters van Stichting Oer-IJ. Zij heeft het gebied op de kaart gezet en leerde de mensen het landschap lezen; met het geven van rondleidingen, bedenken van routes, opleiden van gidsen en maken van routeboekjes. Er is op haar verzoek langs de Schulpvaart ook een zitbankje geplaatst, dat kon worden betaald dankzij donaties van familie en vrienden gedaan tijdens het afscheid na haar alom betreurde overlijden in 2022.

De Lia Vriend-Vendelbrug, betaald door de gemeente Castricum, heeft een bijzonder vorm gegeven ‘Oer-IJ leuning’. Het is een ontwerp van Rik de Visser uit Castricum dat verwijst naar het patroon van een krekenlandschap, zoals het er hier vroeger heeft uitgezien. Stichting Oer-IJ heeft een plan gemaakt om in het Oer-IJ gebied alle bruggen die zich daarvoor lenen te markeren met zo’n speciale brugleuning. Castricum heeft de primeur.

Inmiddels is ook het project ‘Landje van Veldt’ afgerond. Landschap Noord-Holland heeft hier tussen Schulpvaart en Brakersweg, 2 hectare bollengrond afgeplagd, opnieuw ingericht en omgevormd tot natte natuur. Het stuk grond, dat grenst aan de waterberging Gasthuisweidje, maakt onderdeel uit van ‘de Schoonwatervallei’, een groene zone die de duinen met het Alkmaarder- en Uitgeestermeer moet gaan verbinden. De verwachting is dat de oorspronkelijke flora zich hier snel zal herstellen, met typische inheemse soorten als ratelaars en orchideeën.

Evert Bakker heeft een beeldverslag gemaakt van de opening. Klik hier voor de film.

Op de foto;

Het regende en waaide hard, maar de officiële opening van de brug over de Schulpvaart in Castricum ging gewoon door. Op de foto van links naar rechts gedeputeerde Esther Rommel, voorzitter van Stichting Oer-IJ Evert Vermeer, wethouder Valentijn Brouwer uit Castricum en Ilse Miedema van Landschap Noord-Holland.