Naar overzicht

Extra activiteiten tijdens Archeologiedagen bij Baduhenna

woensdag 1 juni 2022

Tijdens de Nationale Archeologie dagen op 17, 18 en 19 juni organiseert Archeologisch Museum Baduhenna in Heiloo een drietal speciale activiteiten en is het museum extra geopend.


1. Archeologische wandelingen door Zuiderloo

“ Een kennismaking met de vroegere bewoners op de strandwal”

De wijk Zuiderloo is een bijzondere woonwijk die nog volop in ontwikkeling is. Er zijn woonbuurtjes die een link hebben met het leven op de strandwal in vroegere tijden. Archeologisch onderzoek bracht de sporen van bewoning in de bronstijd en de vroege Middeleeuwen weer bovengronds.

Tijdens de wandeling vertelt de gids over het oude landschap met greppels, houtwallen, hagen, bosjes en duintjes; over waterputten, oude boerenerven, palencirkels en grafheuvels; over pollepels, sikkels en hamers.

Na deze wandeling kijkt u met andere ogen naar deze wijk en kunt u in het Archeologisch Museum Baduhenna vele archeologische schatten van de opgravingen in de afgelopen 100 jaar in Heiloo bewonderen.

Wandeling i.s.m. de Historische Vereniging Heiloo onder begeleiding van een gids door de wijk Zuiderloo op vrijdag 17 juni om 13.30 uur en op zaterdag 18 juni om 11.00 uur. De wandeling duurt ruim anderhalf uur en start vanaf het Landgoed Willibrordus Kennemerstraatweg 464 Heiloo. Verzamelen bij de ingang van het Historisch Museum Heiloo. Aanmelden is gewenst via communicatie@baduhenna.nl. Kosten voor deelname zijn €5,- betalen via pin is mogelijk.


2. Archeologische opgraving voor de jeugd

“Een kennismaking met het werk van de archeoloog”

De geschiedenis lezen in de grond, dat is wat een archeoloog doet. Graven om sporen in de grond te vinden en om zo verborgen schatten bovengronds te halen. Dan ontdek je dat voor ons mensen op hetzelfde stukje grond geleefd hebben. Je maakt kennis met het werk van de archeoloog door zelf in het opgravingsveld aan de slag te gaan; werken met de troffel, vondsten schoonmaken, uitzoeken wat het voorwerp is, een vondstkaartje invullen, alles wat erbij komt kijken om een gevonden schat te registreren en te bewaren. Doe mee en wordt archeoloog voor een dag.

Door zelf in het opgravingsveld aan de slag te gaan maak je kennis met het werk van de archeoloog. Zaterdag 18 juni 14.00-16.00 uur op Landgoed Willibrordus ingang achterzijde terrein aan de Rosendaal Heiloo. Aanmelden is gewenst via communicatie@baduhenna.nl. Kosten voor deelname zijn €3,- betalen via pin is mogelijk.


3. Tentoonstelling

100 jaar archeologie in Heiloo.

“Heiloo onder je voeten”

Toen in 1921 de eerste archeologische vondst in Heiloo gedaan werd, realiseerde men zich nog niet dat dit de start was van een lange ontdekkingstocht naar het ontstaan en het gebruik van de strandwal. De interesse voor archeologie was gewekt en in de 100 jaar die volgden werden de geheimen van de vroegere bewoners langzamerhand prijsgegeven

Als uitwerking van het boek “Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo” is in het Archeologisch museum Baduhenna een tijdelijk tentoonstelling te bezichtigen. Tijdens de Nationale Archeologie Dagen is het Archeologisch Museum Baduhenna extra geopend op vrijdag 17 juni van 15.00-17.00 uur, zaterdag 18 juni van 13.00-17.00 uur en zondag 19 juni van 14.00-17.00 uur.

 Naast de vaste collectie worden er rondleidingen gegeven door de tijdelijke tentoonstelling met de hoogtepunten van 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo. Het boek “ Heiloo onder je voeten, 100 jaar archeologische opgravingen in Heiloo” is in het museum te koop voor een speciale prijs € ?. Toegang tot het museum is gratis.

Het museum van de Stichting Regionale Archeologie Baduhenna is gevestigd aan de

Kennemerstraatweg 464 (Willibrordus). Telefoon 072 – 533 47 37. Website baduhenna.nl