Naar overzicht

Advies ICOMOS aan provincie: zie af van verbinding A8-A9

vrijdag 24 februari 2023

 Vorige week bracht Icomos een vernietigend advies uit over de plannen van de Provincie Noord-Holland om een asfaltweg A8-A9 aan te willen leggen. Bewoners en partnerorganisaties uit de Groene Combinatie onder wie Stichting Oer-IJ zijn na jaren strijden opgelucht.

Icomos windt er geen doekjes om. Icomos vindt de plannen van de provincie om de Stelling van Amsterdam te verbeteren wel een goed idee. Maar een asfaltweg past daar definitief niet in, ook niet verdiept. En de provincie moet hoe dan ook het werelderfgoed gaan verbeteren. Ook in 2017 heeft Icomos al geconstateerd dat de provincie Noord-Holland al jarenlang nalatig is geweest in het onderhoud en verbeteringen van de Stelling van Amsterdam.

Allerhoogste tijd voor nieuwe koers

Landschap Noord-Holland, Ilse Miedema: “Wij juichen het advies van Icomos toe, het is de allerhoogste tijd om een nieuwe weg in te slaan. De provincie moet nu eindelijk aan de slag met het verbeteren van de leefbaarheid in Krommenie, het verduurzamen van de landbouw en een versterkt en zichtbaar Stellinglandschap. Met meer biodiversiteit en natuur, waarbij landbouw en natuur vaak hand in hand gaan. En met alternatieve oplossingen voor de mobiliteit en bereikbaarheid. Gericht op de toekomst.“

Bewoner Willem Röling (namens Buurtcomitee Busch en Dam): “Wij begrijpen niet dat er afgelopen jaren door de coalitiepartijen (Provinciale Staten) zoveel geld is gestoken in onnodige plannenmakerij. Vanwege de aantasting van de Stelling van Amsterdam spraken Unesco en Icomos zich namelijk in 2017 al uit tégen de aanleg van het Golfbaan- of het Heemskerk-alternatief en ook al tegen een verdiepte weg. Tegen beter weten in ging de provincie tóch door met haar plannen. Dit heeft meer dan 3 miljoen gemeenschapsgeld gekost.”

Wat doet de Staat?

Het landschapsplan van de provincie is ter goedkeuring aan de Unesco conferentie van 2023 voorgelegd. De vraag is nu, wat de Nederlandse Staat, gezien het vernietigende advies van Icomos doet? Houd de Staat de eer aan zichzelf en trekt het Ministerie het verzoek ter goedkeuring van het plan in of nemen ze het risico om een blauwtje te lopen?

Meer weten

Meer lezen over onze alternatieve aanpak van maatschappelijke organisaties en burgers van de Groene Combinatie klik dan hier.

Van het ICOMOS rapport is een Engelstalige versie te vinden op de website van de provincie Noord-Holland.