Terug naar het overzicht

26 - Krommenieër-Woudpolder

Foto: Gerard Hogervorst

De Krommenieër Woudpolder is sinds 1948 een samenvoeging van een aantal polders en is één van de laatste stukjes veenweidegebied dat (bijna ongeschonden) is overgebleven in het gebied van de vroegere gemeente Krommenie/Krommeniedijk. Na herverkaveling behoort een deel achter Krommeniedijk tot de gemeente Zaanstad en het ander deel hoort bij de gemeente Uitgeest. Het poldergebied wordt omsloten door waterwegen, de meeste daarvan zijn nog overblijfselen van het Oer-IJ. De huidige polder is ontstaan toen in de dertiende eeuw dijken werden aangelegd om het inklinkende land tegen de zee te beschermen (de Krommeniedijk, de Westdijk, de Indijk). In de Krommenieër Woudpolder zijn sporen gevonden van nederzettingen uit de ijzertijd, de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de late middeleeuwen.

De polder is een broedgebied voor weidevogels, daarom zijn er restricties voor het betreden van de polder gedurende de broedtijd van de vogels. Maar ook buiten het broedseizoen is deze polder een ideale verblijfplaats voor verschillende soorten vogels. Het land in de polder is daarnaast in gebruik als weidegebied. De vegetatie is echter relatief eenzijdig door het intensieve agrarische gebruik. 

Er loopt een aantrekkelijk fiets- en wandelpad over het dijkje rond de polder, vooral in de winter en in het voorjaar zijn daar veel weide- en watervogels te zien. Je kunt dan het rondje completeren door Krommeniedijk heen. Onderweg passeer je de molen de Woudaap, het kerkje van Krommeniedijk en het fort Krommeniedijk. Bij het fort worden in het vroege voorjaar enkele percelen plas-dras gezet onder het motto: Welkom thuis, Grutto !


Bron o.a. : Website van Stichting Krommenieër Woudpolder