Naar overzicht

Politici Zaanstad: zet aansluiting A8-A9 weer op de agenda

woensdag 22 november 2023

Het laatste woord is nog niet gesproken over de verbindingsweg A8-A9. Jan de Vries, Rob Karst en Marianne de Boer (DZ) - allen politiek-actieve Zaankanters - schoven aan bij de commissievergadering van de Provinciale Staten om de verbindingsweg weer op de agenda te krijgen. De Boer: „Wij hebben jullie keihard nodig.”

De verbinding A8-A9 lijkt voorlopig van de baan. De Golfbaanvariant wordt ingeschat op 900 miljoen euro en gedeputeerde Jeroen Olthof gelooft niet dat de weg er ooit zal komen. Een weg die de verkeersdruk in Krommenie en Assendelft zou moeten ontlasten.

Maar niet iedereen legt zich daarbij neer: oud-raadsleden Jan de Vries en Rob Karst en raadslid Marianne de Boer van gemeente Zaanstad (DZ) vragen bij het Provinciehuis in Haarlem op dinsdagavond opnieuw aandacht voor de verbindingsweg.

De Vries vraagt aan de leden van de Provinciale Staten waarom de Heemskerkvariant niet wordt heroverwogen. Door de jaren heen zijn er verschillende varianten van de verbindingsweg bedacht. In 2018 werd voorgenoemde afgeschreven wegens hoge kosten, de Golfbaanvariant was toen 180 miljoen euro goedkoper dan de Heemskerkvariant. De Golfbaanvariant takt ter hoogte van de Broekpolder af van de A9 en loopt dwars door de Stelling van Amsterdam en de Heemskerkse Golfclub richting de A8. De Heemskerkvariant loop langs de Communicatieweg en buigt dan af naar de A9.

„Met de Heemskerkvariant wordt de Stelling van Amsterdam niet geraakt. De Communicatieweg van Assendelft richting Beverwijk loopt parallel aan de beoogde weg. Ook de woonwijk Broekpolder wordt ontzien, die hebben inmiddels genoeg ellende van fijnstoffen door de zuidwestenwind. De afrit ligt al klaar bij Heemskerk. Ik noem dat een win-winsituatie.”

De Vries beargumenteert dat de verbindingsweg ervoor zorgt dat de woningbouwplannen voor Kennemerland en Noord-Holland Noord realistischer worden. De leefbaarheid van Zaanstad-Noord zou er ook flink op vooruitgaan.

Provinciale Statenlid Gery De Boer (PvdA) vraagt zich of hij weet wat het kostenplaatje van de Heemskerkvariant nu is. Daar heeft hij geen antwoord op. De Vries: „De Golfbaanvariant werd geschat op 100 miljoen en Heemskerk op 400 miljoen, want de weg was een stuk langer. Misschien is daar inmiddels wat bijgekomen, maar 100 miljoen erbij is altijd nog de helft van een miljard.”

Karst vraagt zich vooral af wat er in al die jaren is gebeurd met het plan: „Al ruim 60 jaar wordt namelijk veel gepraat over de verbindingsweg.” Hij verwijst naar onderzoeken van verschillende varianten en dure plannen. Dat er nog niets is gebeurd, terwijl de verkeersdruk in Zaanstad-Noord toeneemt. Mede door de komst van nieuwbouwwijken.

Ook wijst hij op het Leefbaarheidsfonds van 11 miljoen euro. Een fonds dat in het leven is geroepen om op korte termijn de leefbaarheid van Krommenie en Assendelft te bevorderen. Karst: „Daar is het zestienpuntenplan uitgekomen, waarbij het aan de provincie is om daar handen en voeten aan te geven. In dat plan staat echter geen snelheidsverlaging, maar een kiosk bij Wormerveer en wegwijsbordjes van Zaandam richting Krommenie. Zaken waarbij we ons afvragen wat het nut is en wat aan de leefbaarheid van Zaanstad-Noord in ieder geval niets gaat toevoegen.”

Tot slot vraagt gemeenteraadslid De Boer (DZ) of de provincie Noord-Holland naast kortetermijnmaatregelen de verbindingsweg opnieuw onder de aandacht kan brengen. Jaren geleden ging de Assendelver met handtekeningen naar de gemeente Zaanstad om iets aan de verkeersoverlast te doen, maar kreeg daar te horen: ’dat is een verantwoordelijkheid van de provincie’.

(Bron: Noordhollands Dagblad)