Limmer Die

Kanoroute langs weilanden, meren, vele vogelsoorten, oude strandwallen en authentieke dorpskernen tijdens de kanoroute Limmer Die. Een kanotocht met kilometers variatie! Een routefolder wijst u moeiteloos de weg. Klik hier voor de website met een verdere beschrijving en printmogelijkheid van de route.

De Kanoroute Limmer Die van het Recreatieschap Alkmaardermeer leidt langs de weilanden aan het Die en het Kerkmeer. Dit zijn oude strandvlakten, gelegen tussen de oude strandwallen waarop Akersloot en Limmen liggen.

Natuur
De weilanden worden bevolkt door diverse weidevogels zoals grutto’s, scholeksters en tureluurs. Het Die en het Kerkmeer zelf zijn oude veenplassen; open wateren die zijn ontstaan door veenafslag, bijvoorbeeld tijdens stormen. Grote delen van de oevers hier bestaan uit rietkragen. Op het water kom je water- en rietvogels tegen, zoals futen, waterhoenders, meerkoeten en diverse soorten eenden.

Cultuur
Aan de noordzijde van het Die kom je de Noordermolen tegen. Het is een type molen dat alleen in Noord-Holland voorkomt. Deze molen is in 1589 gebouwd en bemaalt nog steeds de Groot-Limmerpolder (1476ha).

Ten westen van de A9 vaar je over de Dusseldorpervaart naar Limmen of via de Schulpvaart naar Castricum. De Schulpvaart was lange tijd in gebruik voor het vervoer van grondstoffen voor de kalkindustrie (schelpen). In Noord-Holland was de schelpenvisserij lange tijd een belangrijke bedrijfstak. Omdat ten tijde van de aanleg van de A9 is gekozen voor een duiker in de Schulpvaaart, leidt de route je tussen deze twee vaarten langs de A9 . Langs dit deel van de route ligt een belangrijke weidevogelgebied dat wordt beheerd door Landschap Noord-Holland.

Klik hier om de route te downloaden.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht.