Met een gids op zoek naar het Oer-IJ

Vul hier het aanmeldformulier in:

Ik ga mee met de excursie:
Op Expeditie met een gids het Oer-IJ gebied in:

Fietsen met een gidsWandelen met een gids

Wilt u uw excursie uitbreiden met een "Huis van Hilde arrangement":
neeja

Over de excursies in het kort *

 • Al bij vier deelnemers is er een fiets- of wandelexcursie met gids mogelijk.
 • Reserveer via de website tot 48 uur van tevoren.
 • U krijgt bericht als het doorgaat.
 • Kosten voor een excursie met gids: € 5 p.p.
 • Duur van de excursies: wandelen + 8 km/ 3 uur , fietsen + 20 km/ 3 uur.·
 • Startplaats: Huis van Hilde, achter station Castricum.
 • Vertrekken kan desgewenst ook op de volgende locaties:
  • Castricum: Huis van Hilde, Strandvondstenmuseum,
  • Limmen: Oude School
  • Akersloot: Gemaal 1879
  • Uitgeest: Regthuysplein
  • Heemskerk: Koetshuis bij Assumburg
  • Beverwijk: Huis van de Geschiedenis
  • Velsen-Zuid: Buitenplaats Beeckestijn
  • Diverse campings
 • Vertrektijd: 13.30 uur.
 • Betaling bij aankomst.

 

-0-

De app met twee fietsroutes  Op Zoek naar het Oer-IJ is niet meer benaderbaar via de cijfercode die in het begeleidende boekje staat vermeld.  Een en ander is het gevolg van een nieuwe manier van werken bij de leverancier van de applicatie. Er wordt gewerkt aan een oplossing.  Wie daarover geïnformeerd wil worden laat dat weten door een mail te sturen naar info@oerij.eu. Excuses voor het ongemak.     

De routes ophalen kan op dit moment nog wel via de website van AbelLeissure.           

Gidsje met app

Je kunt het Oer-IJ gebied ook op eigen gelegenheid gaan verkennen. Op veel plaatsen in het landschap staan informatieborden. Nog leuker wordt het met het boekje ‘Op Zoek naar het Oer-IJ’ met een app voor twee fietsroutes. De gids zit dan in je telefoon. De gidsjes liggen in de lokale boekhandel, bij de VVV-kantoren, het PWN bezoekerscentrum De Hoep in Bakkum  en in Huis van Hilde te Castricum. De app kan ook via de website van AbelLife worden gevonden.

Het leukste is om samen met een van onze gidsen op excursie te gaan. Dat kan (vanaf 1 april) in principe elke dag. Op fiets of als wandeling. Vertrekplaats is Huis van Hilde achter het station Castricum.

Daarnaast bieden wij de mogelijkheden om de Oer-IJ excursie te combineren met een lunch en rondleiding in het archeologiecentrum Huis van Hilde. Het voordeel van die combinatie is dat de gids van het museum alvast binnen vertelt wat dan later buiten kan worden bekeken. Met deze voorinformatie gaat u beter voorbereid op pad.

Over het landschap

Tot aan het begin van de jaartelling lag het Castricum van nu midden in de grillige monding van het Oer-IJ, een noordelijke aftakking van de Rijn die hier in zee uitmondde. Water en wind hadden er vrij spel. Van dat getijdenlandschap vol uitgesleten geulen en grillige kreken, dat zich uitstrekt tot in de IJmond, is ook vandaag de dag nog veel terug te zien.

Onze gidsen weten de weg en kennen de plekken. Ze nemen u graag mee op een excursie naar de sporen van dat verleden. Een boeiend verhaal over het ontstaan en de bewoningsgeschiedenis van de regio Kennemerland. Dat kan op de fiets of tijdens een wandeling.

Nergens in Nederland is het landschap zo gevarieerd als hier. De kuststrook, de strandwallen, de beboste binnenduinrand, met daarachter eeuwenoude dijken rond uitgestrekte polders en zompige veenweides. En daartussen de rivierbedding van het Oer-IJ. Alles dicht bij elkaar. De oorsprong gaat terug tot zo’n 3000 jaar voor Christus. Door de eeuwen heen veranderde het gebied steeds weer van aangezicht. Vanaf het moment dat stukken grond droogvielen, begonnen mensen er een bestaan op te bouwen en activiteiten te ontplooien.

Stoere jagers, Romeinse soldaten, primitieve boeren, de machtige adel, de rijke kooplieden. De strijd tegen het water, dreigende oorlogen, de vroegste bewoning, de komst van de industrie. Er is veel te vertellen. Wij laten zien dat er achter elke verhoging in het landschap, kronkelende waterloop of dijklichaam een mooi verhaal schuilgaat. Het landschap laat zich lezen als een geschiedenisboek. Met een knipoog naar Johan Cruijff zeggen we graag; Je gaat het pas zien als je het door hebt.

 Andere ogen

Je staat er niet altijd bij stil, maar de natuur bepaalde voor een belangrijk deel het gebruik en de inrichting van het landschap hier. Dat verklaart de loop van wegen, de aanwezigheid van waterpartijen en de plek van woningbouw. Buitenplaatsen, boerderijen en bedrijven liggen niet toevallig op de plekken die we heel gewoon zijn gaan vinden. Na de verhalen van onze gidsen kijkt u met andere ogen naar buiten en zal het landelijk gebied nooit meer hetzelfde zijn.

 

* Algemene voorwaarden    

Bij gebrek aan belangstelling kan een excursie worden afgelast.
Kinderen vanaf 12 jaar welkom.
Extreme weersomstandigheden kunnen aanleiding zijn om een excursieprogramma aan te passen.
Boeken tot 48 uur van tevoren.
Maatwerk twee weken van tevoren reserveren.
Het excursieseizoen loopt van 1 april tot 1 november.

 

Groepsexcursies op verzoek

Op verzoek kunnen voor groepen aparte excursies worden georganiseerd. Op elke gewenste dag, zowel ‘s ochtends of in de middag. Dat kan op de fiets, maar ook wandelend. Leuk voor een familiedag, vriendenuitje of als onderdeel van een inspiratieactiviteit buiten de deur met de collega’s. Actief en leerzaam.

Routes, thema, startplaats, tijdstip of lengte van de tocht kunnen worden aangepast op de wensen van de aanvragers. Combinatie met bezoek aan Huis van Hilde en lunch daar is ook mogelijk.

Onze coördinator rondleidingen & arrangementen is Hans van Schoor. Hij organiseert de activiteiten van onze gidsen. Wie graag een excursie op maat wil mail naar info@oerij.eu

 

***

REACTIES VAN DEELNEMERS:

We hebben zo juist een prachtige en interessante wandeling met je gelopen, nogmaals dank daarvoor! Alvast hartelijk dank en zeker tot ziens!

Met hartelijke groet,
Jaap en Jackie

 

Huis van Hilde startpunt voor alle excursies.

Arrangement met Huis van Hilde 

Een wandel- of fietsexcursie in het Oer-IJ gebied kan ook worden uitgebreid en gecombineerd met een rondleiding in het museumgedeelte van het Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.

Het bezoek aan de expositie wordt toegespitst op de ontstaansgeschiedenis van  Kennemerland. Aansluitend is er dan een wandeling of fietstocht in het buitengebied. Tussendoor kunnen de deelnemers gebruik maken van een speciale Oer-IJ lunch in het museumrestaurant Hildes Heerlykhyd.

De kosten van dit complete arrangement bedragen €27,50 per persoon.

Reserveren kan telefonisch via 023-5143247 .