Bestellen

Atlas van het Oer-IJ-gebied; bijzonder boek over een verborgen landschap 

Bij Uitgeverij Noord-Holland is de ‘Atlas van het Oer-IJ gebied’ verschenen. Een omvangrijk en rijk geïllustreerd boek over het ‘verborgen’ landschap in de driehoek Haarlem, Zaanstad, Alkmaar. Op 22 november kreeg de Commissaris van de Koning in Noord-Holland de heer Johan Remkes in het archeologisch museum Huis van Hilde te Castricum het eerste exemplaar overhandigd.

Het Oer-IJ was een grillige noordelijke tak van de Rijn, die tot aan het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde. In het landschap is daar tot op de dag van vandaag nog veel van terug te zien. Over de boeiende ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van zuidelijk Noord-Holland is nu voor het eerst een boek gemaakt. Een keur van deskundigen op het terrein van aardkunde, archeologie, geologie, geschiedenis en natuur is bereid gevonden er een bijdrage voor te schrijven. Prettig leesbare verhalen, geïllustreerd met uitzonderlijk mooie fotografie en veel (historische) historisch kaartmateriaal, waar je niet op raakt uitgekeken.

Het boek is veel meer dan een biografie van het landschap. Er is veel gebeurd in de loop der tijd. Mensen hebben er hun sporen nagelaten. Dat levert boeiende verhalen op. Over de strijd tegen het water, over kastelen, forten en buitenplaatsen, over oorlogen tegen indringers van buiten en over de groeiende verstedelijking waardoor het aanzien en gebruik spectaculair veranderden.

Veel plekken en gebouwen in het gebied hebben een beschermde status. Er zijn  aardkundige monumenten vanwege de geologische geschiedenis en archeologische monumenten vanwege de sporen van vroege bewoning. Natuurgebieden worden beschermd vanwege de bijzondere biotoop of door de historische betekenis. Niet alleen bij het grote publiek, ook bij de mensen die zich bezig houden met de inrichting van het landschap is dat vaak onvoldoende bekend.

Het boek besteedt uitgebreid aandacht aan alle facetten van de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis. Ook aan de natuur. Bijna nergens in Nederland is de variatie aan landschappen zo groot als hier. Maar de uitgave is veel meer dan een biografie van het gebied. Ook aan de bedreigingen en kansen voor de toekomst wordt een inspirerend hoofdstuk gewijd.

Uitvoering Boek

  • Omvang: 224 pagina’s
  • Formaat: 240 x 340 mm staand
  • Bedrukking: tweezijdig in 4 kleuren
  • Afwerking: genaaid gebonden in papieren band

De eerste twee oplages waren snel uitverkocht. Een derde druk is inmiddels gemaakt. Ook Museum Kennemerland in Beverwijk, PWN-bezoekerscentrum De Hoep in Bakkum en Huis van Hilde in Castricum verkopen het boek. Bestellen kan gemakkelijk via deze website. De prijs bedraagt ook dan 39,95 euro, inclusief verzendkosten.

Wie nog vragen heeft, belt met  06 – 1445 1564

Boekhandels nemen voor bestellingen contact op met Uitgeverij Noord-Holland

De uitgave is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Noord-Holland.

 

 

Plaast uw bestelling

exemplaren van ‘Atlas van het Oer-IJ gebied’ à € 39,95
»Bij bestelling vanaf 50 exemplaren betaalt u € 25,95 per exemplaar

Maak een keuze:
Ik ben vriend van de Stichting Oer-IJ en ontvang € 5 korting. Ik betaal € 34,95.Ik ben beschermer van Landschap Noord-Holland en ontvang 5 euro korting. Ik betaal € 34,95.Ik ben geen vriend of beschermer

Leveringswijze

Prijs 39,95 euro, inclusief verzendkosten. Leden Landschap Noord-Holland en Vrienden Oer-IJ betalen dus 34,95 euro (inclusief verzendkosten).

Betaalwijze

U kunt het totaalbedrag van uw bestelling overboeken naar het rekeningnummer van de Stichting Oer-IJ:
IBAN: NL87RABO0159876702 (ovv Atlas Oer-IJ)

Uw gegevens


Correcties

– Op p.152, onderaan. Het genoemde jaar 1575 is een verschrijving. Floris maakt een einde aan de opstand in 1275.

– Tekst schutblad voorzijde, het juiste begin hiervan luidt:
Fragment van de in 1680 uitgegeven…..

– In de legenda bij Figuur 2.1.14 op p. 31 zijn Berk en Beuk omgewisseld.
Uitsluitend deze Nederlandse soortnamen dienen te worden gewisseld: Berk (Betula) en Beuk (Fagus). Op deze wijze stemmen de symbolen van berk en beuk overeen met deelfiguur 2.1.14 d.

– Op p. 67, einde 2e alinea:
Willibrord was vanaf 695 en niet vanaf 795 missiebisschop…

Aanvullingen

– Toevoegen op p. 223/Terzijde:
Weenen, J.C. van: de brief dateert van 20 augustus 2016.

– Toevoegen op p. 161:
Deze tuinen, gebaseerd op de tuinen bij Herrenhausen in Hannover (D.), zijn in 1971-’73 ontworpen door G.Jol. Vóór 1971 waren het moestuinen en in het plan van Michaël zelfs boomgaarden.

Reacties

De Atlas staat tjokvol boeiende historische informatie, is prettig en zorgvuldig opgemaakt en rijk geïllustreerd met grote kaarten en prachtige foto’s. Met bijdragen van vele auteurs. Een aanrader voor iedereen met interesse in Nederlandse landschappen.

Antje Ehrenburg in het tijdschrift DUIN

-0-

Ik ben Fons Morsch, verbonden aan het Archeologisch museum Baduhenna in Heiloo. Wij hebben een museum, zie www.baduhenna.nl . Wij hebben deelgenomen aan het Atlas-project van het Oer-IJ en inmiddels ons exemplaar ontvangen. Ik kijk en lees er met veel plezier in. Wat een mooie afbeeldingen en wat een rijke schakering aan artikelen met de nodige diepgang. Het is werkelijk een fantastisch resultaat geworden, complimenten!
Fons Morsch

-0-

Vanmiddag het boek in het Huis van Hilde afgehaald. Door onvoorziene omstandigheden werd het mij onmogelijk gemaakt bij de presentatie aanwezig te zijn. Bij het doorbladeren kreeg ik ontzag voor het vele werk dat door de auteurs verricht is om dit standaard werk te produceren. Geweldig! Ik ben blij hier mijn steentje aan bij te hebben kunnen dragen.
 Arie Zonjee

-0-

Een heel mooi boek.
Gerbrand Voorn

-0-

Vandaag de Atlas ontvangen, wat een prachtig boek.
Jos Kors

-0-

Het boek ziet er heel mooi uit. Ik zal er zeker veel plezier van hebben.
Harold Schavemaker

-0-

Het boek ziet er geweldig uit.
Ate Kahrel

-0-