Terug naar het overzicht

Veldlezing 2

Twee verhalen over WO2 in Castricum
donderdag 7 mei 2020
John Heideman

........IN VERBAND MET DE CORONA-MAATREGELEN IS DEZE LEZING UITGESTELD..........


Op 7 mei introduceren we een nieuw fenomeen: de veldlezing, waarbij in Huis van Hilde een verhaal wordt verteld en aansluitend naar een locatie wordt gewandeld die betrekking heeft op het besproken onderwerp.

Op deze bijzondere avond bieden we als Stichting Oer-IJ een simultaanprogramma aan: twee sprekers en twee onderwerpen. Er is dus een keuze.

 John Heideman komt met een verhaal over zijn verzameling vondsten van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor het neerstorten van een vliegtuig en de aanwezigheid van een kunstbunker, waar beroemde schilderijen werden bewaard.

Hans van Weenen heeft veel onderzoek gedaan naar verdwenen kastelen in de buurt. Vorig jaar kwam hij nog in het nieuws met de ontdekking van zo’n verdwenen kasteel in Castricum. Hij schreef recent uitgebreid over zijn bevindingen.

Voor de veldlezing gaat Huis van Hilde al om 19.00 uur open. Deelnemers worden verwelkomd met een kop koffie. De inleiding van John Heideman begint om half acht. Zijn verhaal hier duurt ongeveer een half uur. Daarna gaat hij met de bezoekers op pad voor een wandeling in het duingebied. Voor het echt donker wordt, is de groep weer terug. Er is plek voor maximaal dertig deelnemers. Denk er aan ook een duinkaart te kopen. Bij terugkomst is Huis van Hilde al gesloten.


1e deel lezing: Lancaster bommenwerper crasht op het strand van Castricum.

Na een geslaagde zeer geheime missie van het 617e squadron op de Möhnedam in Duitsland keren de Lancaster bommenwerpers terug naar hun basis in Engeland. Een van de toestellen krijgt boven de kust van Castricum ter hoogte van strandpaal 47 de volle laag van de luchtafweer in IJmuiden. Het toestel crasht op het strand van Castricum en alle bemanningsleden komen om. In de 1e lezing wordt hun verhaal verteld met nog nooit eerder vertoonde beelden.

2e deel lezing: Kunst op de vlucht, geëvacueerde kunst in Castricum. 

Wat veel mensen niet weten is dat de Nachtwacht van Rembrandt en vele andere topstukken opgeslagen hebben gelegen in een bunker te Castricum.Kunstenaar Ben Viegers, die tijdens de oorlog een korte tijd in Bakkum woonde, maakte daar prachtige schilderijen. Hendrik Werkman maakte bijzondere druksels na zijn bezoek aan de kunstkelder in Castricum tijdens de oorlog. In deze 2e lezing word de opgeslagen kunst en een aantal bijzondere kunstenaars besproken.