Terug naar het overzicht

Nieuwe serie Hilde-lezingen

Data en sprekers zijn bekend
woensdag 16 oktober 2019
Sprekers en data bekend
IN VERBAND MET DE CORONACRISIS ZIJN AL ONZE ACTIVITEITEN OPGESCHORT, IN IEDER GEVAL TOT 1 SEPTEMBER .


Huis van Hilde en de Stichting Oer-IJ gaan door met het organiseren van lezingen over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van onze regio. Huis van Hilde komt met sprekers die dieper zullen ingaan op de tijdelijke tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’, die dan te zien is in het museum van het Archeologiecentrum Noord-Holland. De Stichting Oer-IJ zoekt vooral naar onderwerpen die betrekking hebben op het gebruik van het landschap, onder meer voor militair strategische doelen. Nieuw dit seizoen zijn de veldcolleges, waarbij een lezing wordt gecombineerd met een wandeling of fietstocht op locatie.

Huis van Hilde besteedt dit najaar extra aandacht aan kastelen en ridders. ,,Weinig mensen realiseren zich hoeveel spannende kastelen hier in de regio hebben gestaan’’, vertelt manager Anouk Veltman. ,,Daar is veel over te vertellen. De meeste zijn verdwenen, maar recent archeologisch onderzoek heeft veel nieuwe informatie opgeleverd.’’

De eerste uit een serie van acht Hilde-lezingen was op 17 oktober. Toen vertelde de archeologen Nancy de Jong-Lambregts over de verrassende resultaten van haar onderzoek naar Kasteel De Middelburg in Oudorp bij Alkmaar. Op 20 oktober organiseerde Huis van Hilde een groot historisch ridderspektakel op het voorplein.