Veldlezing 2 – 07 mei – met John Heideman

 

Op 7 mei introduceren we een nieuw fenomeen: de veldlezing, waarbij in Huis van Hilde een verhaal wordt verteld en aansluitend naar een locatie wordt gewandeld die betrekking heeft op het besproken onderwerp.

Op deze bijzondere avond bieden we als Stichting Oer-IJ een simultaanprogramma aan: twee sprekers en twee onderwerpen. Er is dus een keuze.

  • John Heideman komt met een verhaal over zijn verzameling vondsten van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor het neerstorten van een vliegtuig en de aanwezigheid van een kunstbunker, waar beroemde schilderijen werden bewaard.
  • Hans van Weenen heeft veel onderzoek gedaan naar verdwenen kastelen in de buurt. Vorig jaar kwam hij nog in het nieuws met de ontdekking van zo’n verdwenen kasteel in Castricum. Hij schreef recent uitgebreid over zijn bevindingen.

Voor de veldlezing gaat Huis van Hilde al om 18.30 uur open. Deelnemers worden verwelkomd met een kop koffie. De inleiding van John Heideman begint om zeven uur. Zijn verhaal hier duurt ongeveer een half uur. Daarna gaat hij met de bezoekers op pad voor een wandeling in het duingebied. Voor het echt donker wordt, is de groep weer terug. Er is plek voor maximaal dertig deelnemers. Denk er aan ook een duinkaart te kopen. Bij terugkomst is Huis van Hilde al gesloten.

18.30 Inloop met koffie:

19.00 Aanvang inleiding van 35 minuten in twee zalen

19.45 Vertrek wandeling en veldlezing

21.45 Einde

 

Spreker: John Heideman

Veldlezing met wandeling.

Onderwerp: Militaire landschap W.O.2.

Titel van de lezing:

1e deel lezing: Lancaster bommenwerper crasht op het strand van Castricum.

2e deel lezing: Kunst op de vlucht, geëvacueerde kunst in Castricum.

 

Korte samenvatting van de lezing:

Na een geslaagde zeer geheime missie van het 617e squadron op de Möhnedam in Duitsland keren de Lancaster bommenwerpers terug naar hun basis in Engeland. Een van de toestellen krijgt boven de kust van Castricum ter hoogte van strandpaal 47 de volle laag van de luchtafweer in IJmuiden. Het toestel crasht op het strand van Castricum en alle bemanningsleden komen om. In de 1e lezing wordt hun verhaal verteld met nog nooit eerder vertoonde beelden.

Wat veel mensen niet weten is dat de Nachtwacht van Rembrandt en vele andere topstukken opgeslagen hebben gelegen in een bunker te Castricum.Kunstenaar Ben Viegers, die tijdens de oorlog een korte tijd in Bakkum woonde, maakte daar prachtige schilderijen. Hendrik Werkman maakte bijzondere druksels na zijn bezoek aan de kunstkelder in Castricum tijdens de oorlog. In deze 2e lezing word de opgeslagen kunst en een aantal bijzondere kunstenaars besproken.

Klik hier voor kaartjes. Vergeet de duinkaart niet.

Klik hier voor meer informatie over de veldlezing van Hans van Weenen.

 

John Heideman is in 1965 geboren in Bakkum. Al in zijn jeugd ontstond zijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog. Hij raakte gefascineerd door de gekte die een oorlog voedt. In de duingebieden rond Castricum heeft John een grote hoeveelheid aan voorwerpen gevonden uit de oorlog en de afgelopen 14 jaar is hij bezig geweest om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over de tijd van de Tweede Wereldoorlog rond Castricum en zijn geboortedorp Bakkum. John Heideman maakte twee boeken over Castricum en Bakkum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een derde deel is in de maak.