Lezing 1 – 17 okt. – Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever

Deze lezing heeft inmiddels plaatsgevonden.

Met de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ staan er nieuwe lezingen op de planning. Deze lezingen staan in het teken van de verdwenen kastelen in de provincie Noord-Holland.

  • Sprekers: Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever
  • Onderwerp: Kasteel De Middelburg, toch heel anders dan gedacht!

De Oudorperpolder lijkt een ongerepte groene oase, maar zo’n 700 jaar geleden zag het er heel anders uit. Het aangezicht werd gedomineerd door twee kastelen: de Nieuwburg ten noorden en de Middelburg ten zuiden van de Munnikenweg. Rond 1272 liet Floris een dijk over een drassig gebied tussen Oudorp en Alkmaar aanleggen, de huidige Munnikenweg. Deze weg vormde de verbinding tussen Kennemerland en West-Friesland en aangenomen werd dat rond 1282 beide kastelen gebouwd werden.

In 1517 worden beide kastelen verwoest door het rebellenleger van grote Pier. Ze worden niet herbouwd, de resten worden afgebroken en de stenen verkocht. De kasteelpercelen bleven altijd braak liggen, waardoor de resten van de Middelburg in een weiland nog steeds onder de grond sluimeren. De resten van de Nieuwburg zijn zichtbaar gemaakt met bestrating.

Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever vertellen deze avond over het geofysisch onderzoek waarmee in Alkmaar deze kasteelterreinen en omgeving van de Nieuwburg en de Middelburg geofysisch werden onderzocht. Er zijn hele bijzondere en onverwachte dingen gevonden en het hernieuwde historisch onderzoek levert ook een schat aan gegevens op.

In de lezing zal ingegaan worden op de geschiedenis van de Oudorperpolder, hoe het geofysisch onderzoek in zijn werk gaat en de prachtige resultaten die het heeft opgeleverd en de resultaten van het hernieuwde historisch onderzoek.

Nieuwe tentoonstelling: Op zoek naar ridders en kastelen

Op zoek naar ridders en kastelen’ presenteert de resultaten van uitgebreid onderzoek naar diverse verdwenen kastelen in Noord-Holland. De nieuwe tentoonstelling is vanaf 12 oktober geopend voor publiek! Er zijn topstukken van vier kastelen uit de buurt van Alkmaar en Heemskerk te bewonderen, waaronder een nooit eerder getoonde bronzen signaalhoorn uit Alkmaar, een zwaard uit Egmond en de sleutels van kasteel Oud Haerlem. Voor kinderen is er van alles te beleven, waaronder een groots ridderspektakel op 20 oktober en ridderplaatjes sparen.

  • Lezing: Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever
  • Titel: Kasteel De Middelburg, toch heel anders dan gedacht!
  • Donderdag 17 oktober 2019, 20-22 uur. Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum.
  • Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting)
  • Reserveren via oerij.eu. Een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde kan ook. Voor meer info bel 06 1445 1564.

Klik hier voor  het vooraf bestellen van kaartjes.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht.

 

Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever bezig met archeologisch grondonderzoek.

Drs. Nancy de Jong-Lambregts

Drs. Nancy de Jong-Lambregts (1976) studeerde archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds haar afstuderen werkt zij als archeoloog bij de gemeente Alkmaar en is gespecialiseerd in de archeologie van de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd alsmede van de archeologische monumentenzorg. Voor haar werk geeft ze regelmatig lezingen over de archeologie in Alkmaar en heeft diverse publicaties over dit onderwerp geschreven.

 

Ferry van den Oever

Ferry van den Oever (1966) studeerde Aardwetenschappen in Utrecht. Na een aantal jaren bij een milieuadviesbureau te hebben gewerkt, heeft hij zich sinds een tiental jaren gespecialiseerd in geofysisch onderzoek. Deze onderzoeken hebben betrekking op verschillende vakgebieden, te weten archeologie, geologie, milieutechniek, civiele techniek en explosievenopsporing. Ferry is inmiddels gespecialiseerd in het gebruik van onder andere diverse grondradarsystemen, magnetometrie en Electromagnetische Inductietechnieken en heeft ondertussen al enkele honderden onderzoeken in binnen- en buitenland uitgevoerd. Onderzoeken voor archeologische vraagstukken zoals kastelenonderzoek ( ‘…met een verhaal….’) blijven echter zijn voornaamste interesse hebben.