Fietsroute App als gids voor ‘buitenmuseum’

 

De Stichting Oer-IJ heeft een boekje over het Oer-IJ laten maken, dat in combinatie met een app op de telefoon moet worden gebruikt om twee nieuwe fietsroutes te kunnen rijden. Onderweg krijgen de gebruikers veel extra informatie over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ gebied. De gids zit in de telefoon.

Het boekje is donderdag 20 juli op de markt gekomen. Rabo Noord-Kennemerland en de Stichting TriArcus hebben de fietsroute-app financieel mogelijk gemaakt.

De idee van de Stichting Oer-IJ om fietsroutes met een app te maken was een verbinding te leggen tussen de tentoonstelling in het Huis van Hilde naar de echte beleving van het landschap, waar nog veel van de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis is terug te zien. De app is dan als het ware een toegangsbewijs voor het ‘buitenmuseum’, waarbij onderweg het verhaal wordt verteld.

Het tekstboekje OP ZOEK NAAR HET OER-IJ is vooral bedoeld als een introductie voor het gebruik van de app. In de app staan twee routes; een noordelijke en een zuidelijke. Ze starten beiden bij Huis van Hilde en zijn elk ongeveer 25 kilometer lang. Het boekje kost € 3,95, inclusief een code die recht geeft op het 1-malig downloaden van de routebeschrijvingen op de smartphone.

De fietsroutes zijn ook los, zonder boekje, te koop. Dan kosten ze samen 2.95 eurocent. Voor de iPhone moet dat in de AppStore, voor Android-toestellen gaat dat via PlayStore.

Hoe werkt de app ? Op het navigatieschermpje van de telefoon wordt de route getoond. Met een duidelijk kaartje en met tekst. Op het scherm kan de gebruiker, net als bij de navigatieapparatuur van de auto, zichzelf volgen. Voor elke afslag klinkt een tingeltje. Wordt een bezienswaardigheid benaderd dan maakt een ingetogen belsignaal duidelijk dat er een toelichting beschikbaar is op de telefoon.

De gebruikers kan dan de fietstocht onderbreken en even stilstaan bij de bijzonderheden die in het schermpje zijn te lezen. Wie dat deelt met anderen die meerijden is dan de gids. Soms zijn er ook oude foto’s, kaarten, geluiden of bewegende beelden als aanvulling op de informatie. Daarmee wordt de tocht door het Oer-IJ gebied een bijzondere belevenis.

Navigatie met AbelLife werkt 100% offline. Er zijn dus geen telecomkosten en er is geen probleem met de beperkte dekking van providers in het buitengebied. De app is daardoor zuinig met de batterij en snel in gebruik. Thuis wordt de route via de AbelLife portal opgehaald van het internet. Na dit downloaden zit het hele verhaal in het geheugen en kan het worden opgestart op het beginpunt bij Huis van Hilde in Castricum.

Op nog geen 100 meter van het station Castricum is het bedrijf ‘Tuut Tuut’ gevestigd, waar fietsen, e-bikes en scooters kunnen worden gehuurd. Klik hier voor meer informatie.

-0-

 

 

Activeren code

Het inwisselen van de codes gaat als volgt:

– Download de gratis Abellife App via de app store
– Ga naar de website van Abellife (via je smartphone)
– Kies voor Activeer code
– Kies voor maak Account aan (alleen deze eerste keer, eventuele volgende keren hoeft dat niet)
– Vul Vouchercode in, emailadres, wachtwoord (deze maak je 1x aan)
– Klik op bewaar
– Ga naar de Abellife App
– Kies voor Instellingen
– Klik op Link Account (dit is ook éénmalig, bij een volgende keer hoeft dit niet meer)
– Klik op Link toestel
– Ga nu naar mijn routes (onderin het scherm)
– Dan vind je de route(s) onder downloads (middenin het scherm)
– De route neemt nu geen ruimte in op je toestel, als je de route wilt inkijken of gebruiken dan klik je erop om deze te downloaden
– Als je dat gedaan hebt, komt de route onder de tab Op Toestel te staan. Dan kun je de route dus gebruiken
– Als je de route daar verwijdert, komt deze weer onder downloads te staan. Je hebt hem dus altijd in bezit, maar deze hoeft niet altijd ruimte in te nemen.
Veel fiets en wandelplezier!

Waar te koop

Boekjes met codes voor de app met twee nieuwe fietsroutes routes door het Oer-IJ gebied zijn te koop bij de volgende adressen.

Kantoorboekhandel Laan, Burgemeester Mooijstraat 19, Castricum
De Hoep, Johannisweg, Castricum
Huis van Hilde –VVV Westerplein 6, Castricum
Camping Geversduin, Beverwijkerstraatweg 205, Castricum
Camping Bakkum,  Zeeweg 31, Castricum
Camping Ormsby Field. Hollaan 2, RW Castricum
Camping De Hooiberg, Bleumerweg 12, Castricum
Hotel Fase Fier Van Oldenbarneveldweg 25, KA Castricum
Huize Koningsbosch, Heereweg 84, ME Castricum
Restaurant De Oude Keuken, Oude Parklaan 117, Castricum
B&B Sheperds House, Provincialeweg 4, BA Limmen
B&B Strandwal, Peperstraat 17, Egmond-Binnen
Veldt’s Toko, Akerhof 4, Akersloot
Boek- & Kantoorboekhandel Schuyt, Middelweg 139, Uitgeest
Boekhandel Stumpel, Van Coevenhovenstraat 35, Heemskerk
VVV Alkmaar, Waagplein 2, Alkmaar
VVV agentschap Lekketr aan de Haven Lagendijk 1e, Uitgeest
VVV i-punt Johanna’s Hof, Johannisweg 2, 1901 NX Castricum

Het is ook mogelijk de boekjes (3,95 euro plus verzendkosten) te bestellen bij de Stichting Oer-IJ door een mail te sturen naar info@oeij.eu  

De app kan straks ook zonder boekje worden gekocht in de gratis te downloaden AbelLife Appstore op internet, een virtuele winkel met een etalage vol fiets- en wandelroutes.

 

Fietsrouteboekje voor Rabobank-leden

Leden van de Rabobank Noord-Kennemerland komen in aanmerking voor een gratis exemplaar van het boekje ‘Op Zoek naar het Oer-IJ’, met daarin een code voor een app met twee nieuwe fietsroutes. De boekjes kunnen worden opgehaald bij een van de bankfilialen. De verkoopwaarde van de boekjes bedraagt 3.95 euro. Het is straks ook te koop bij Huis van Hilde.