Meedoen aan wedstrijd schrijven, fotograferen of schilderen

Breng een persoonlijke 'Ode aan het Oer-IJ landschap' en win een leuke prijs

Meedoen kan door zelfstandig op pad te gaan, je te laten inspireren door de omgeving en een persoonlijke  'ode aan het Oer-IJ landschap' te brengen met een verhaal, gedicht, foto, schilderij of tekening. 


Schrijfwedstrijd
Voor de schrijfwedstrijd wordt nauw samengewerkt met de bibliotheken Kennemerwaard, Heiloo en IJmond Noord. De categorie tekst kent twee onderdelen: kort verhaal (maximaal 750 woorden) en gedicht c.q. liedtekst of een stapelgedicht. Dat laatste is een foto gemaakt van een stapeltje rugteksten op boekomslagen, die samen een toepasselijke regel vormen. De inzendingen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit Paul Pfann, Hanneke Klinkert (beide docent Nederlands) en Joris Brussel (stadsdichter van Beverwijk en Alkmaar). Deelnemers aan de schrijfwedstrijd sturen hun bijdragen per email naar inzendingenodeaanhetoerij@bknw.nl. Op papier inleveren bij een van de deelnemende bibliotheken mag ook.

Klik hier voor het wedstrijdreglement.
Klik hier voor een overzicht van de inzendingen.

Fotografie

Het Oer-IJ gebied, dat zich uitstrekt tussen Zaanstad, Velsen en Alkmaar, leent zich door zijn gevarieerdheid en weidsheid bij uitstek voor fotografie. De initiatiefnemers van de wedstrijd vragen de mensen zelfstandig met een camera op pad te gaan en zich door het landschap te laten inspireren. Ze mogen de schoonheid van de natuur vastleggen, maar ook kiezen voor het in beeld brengen van bedreigingen of teloorgang. Vakjurylid is pers- en natuurfotograaf Hans van Weel uit Alkmaar, onder meer actief voor het Noordhollands Dagblad en Landschap Noord-Holland. De foto’s kunnen worden gestuurd naar het emailadres ode@oerij.eu.

Klik hier voor het wedstrijdreglement.
Klik hier voor een overzicht van de inzendingen.

Schilder- en tekenwedstrijd

Ook voor de beeldende kunst is er een aparte categorie. De organiserende Stichting Oer-IJ hoopt dat amateur-kunstenaars er massaal op uit trekken en ergens in het landschap vanaf een dijk of in een polder en plein air een tekening of schilderij maken. Thuis aan de slag, met de inspiratie die buiten is opgedaan, kan natuurlijk ook. Wie kans wil maken op een prijs, stuurt een foto van het kunstwerk naar ode@oerij.eu . De bedoeling is een selectie van de tekeningen en schilderijen later te exposeren. De jury bestaat uit kunstschilder Jan Groenhart , kunstschilder Eric Beets en Laura Eijpe, hoofd educatie & publiek Museum Kranenburgh.


Klik hier voor het wedstrijdreglement.
Klik hier voor een overzicht van de inzendingen.

DENK ER AAN VOLLEDIGE ADRESGEGEVENS MEE TE STUREN. GEEF DE INZENDING OOK EEN TITEL MEE. MEEDOEN MAG MET MAXIMAAL DRIE FOTO'S OF KUNSTWERKEN. GERBUIK VOOR ZWARE BESTANDEN NIET DE MAIL MAAR HET GRATIS INTERNET PROGRAMMA WE TRANSFER. 


Prijzen

In elke categorie zijn er prijzen te verdienen. De winnaars worden uitgenodigd voor een speciale Oer-IJ excursie met twee personen, wie tweede wordt krijgt een Oer-IJ Atlas en voor de derde plaatsen zijn waardebonnen van 30 euro beschikbaar. Alle inzendingen staan straks bij elkaar op de website www.oerij.eu. Daar zijn nu al de details van de wedstrijd en de voorwaarden voor deelname te vinden. Meedoen kan vanaf 08 mei tot 15 september.