Serie uit Dagblad Kennemerland

 

Aflevering 1, dinsdag 19 juli 2016

Arie Zonjee: Uitgeest dorp van zeevaarders 
De haven van Uitgeest was vroeger een natuurlijke aanlegplaats in de Oer-IJ bedding. Door de open verbinding met het buitengebied was er altijd veel handel en nijverheid. Met name in de 17e eeuw, toen Cornelis Corneliszoon van Uitgeest er de houtzaagmolen bedacht.  


Aflevering 2, dinsdag 26 juli 2016

Joke van der Aar: Het water klotste in Beverwijk
Hier was Holland op z’n smalst. Tussen het Wijkermeer en de Noordzee lag maar 1 duinenrij en een smal strookje land. Diverse straatnamen herinneren aan die periode.


Aflevering 3, dinsdag  2 augustus 2016

Wim Bosman: Kanaal eigenlijk het ‘Neo-IJ’
De bodem van Kennemerland is als een geschiedenisboek. Je leest er het verleden aan af. Elke laag heeft zijn eigen bewoningssporen, die rechtstreeks verwijzen naar een bepaalde periode.

 

Aflevering 4, dinsdag 9 augustus 2016

Ernst Mooij: Woningen op graf van Hilde
Bij de aanleg van een nieuwe wijk in Castricum wordt ondermeer het skelet van ‘Hilde’ gevonden. Aan de hand van botonderzoek is nu veel meer bekend over haar leef- en eetgewoontes. Er is ook een boekje vol info en een wandelroute.

 

Aflevering 5, dinsdag 16 augustus 2016

Lia Vriend: Peddelen door het oude land
Al in de tijd voor de jaartelling vervaardigden bewoners kano’s. Om te jagen of zich van de ene naar de andere strandwal te verplaatsen. De geulenpatronen van toen zijn nog steeds in het landschap te zien.

 

Aflevering 6, dinsdag 23 augustus 2016

Hans van Weenen:  Hert kasteel onder het gras
Met een camera die weerstand kan meten, is vastgelegd waar in de 16e eeuw even buiten Castricum een kasteel heeft gestaan. Naar de bewoners en hun leefgewoontes wordt nog steeds onderzoek gedaan.

 

Aflevering 7, dinsdag 30 augustus 2016

Pauline van Vliet: Hoe het kanaal alles veranderde
Cineast en geschiedenisdocent. Maakte recent een film over de aanleg van het Noordzeekanaal en de invloed daarvan op zijn omgeving. Met het graven van die waterverbinding is in feite het oude Oer-IJ hersteld.

 

Aflevering 8, dinsdag 6 september 2016

Arjen Bosman: Zee van belang voor Romeinen

Hoogleraar, onderzoeker en publicist. Schreef recent een boek over de Romeinen in Velsen en trekt daarin nieuwe conclusies over hun aanwezigheid hier, zo’n tweeduizend jaar geleden.   


Aflevering 9, dinsdag 13 september 2016

Kees Vroonhof: Nieuwe lente, nieuw geluid
De secretaris van het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland weet zeker dat Herman Gorter zich bij het schrijven van het beroemde gedicht ‘mei’ liet inspireren door de schoonheid van het landschap in Kennemerland.


Aflevering 10, dinsdag 20 september 2016

Jos Teeuwisse: Op Oer-IJ past geen sticker
De secretaris van de Stichting Oer-IJ over de herkenbaarheid van het landschap. Waaraan kun je nog zien dat hier ooit het Oer-IJ stroomde ? Wie het weet, kijkt anders om zich heen.

koen

De journalist Koen van Eijk schreef onder de titel ‘Sporen van het Oer-IJ’ voor Dagblad Kennemerland een serie van tien artikelen waarin mensen aan het woord komen met geschiedenisverhalen die verband houden met het Oer-IJ landschap. Wie de stukken wil teruglezen klikt op een blauwe koptekst.