Terug naar het overzicht

Spaarnwouderveen Halfweg

Libellenrijkdom rond ouderwets verdedigingswerk

Het gebied Spaarnwouderveen en Batterij is gelegen in het dorp Halfweg. Hier ligt een ouderwets verdedigingswerkje dat niet meer is dan een aarden wal en het gaat schuil achter bosjes en begroeiing. De aanwezigheid van heide maakt het gebied heel bijzonder. Er bloeit zowel dopheide als struikheide. In de rietkragen nestelen de bekende rietvogels, maar ook waterrallen en kiekendieven. Het water dat er nog is staat bekend om zijn libellenrijkdom. Landschap Noord-Holland voert in dit veengebied dan ook een libellenvriendelijk beheer. Zo wordt op verschillende plekken het riet niet gesneden. Hierdoor ontstaan luwe en door de zon beschenen stroken, hier zijn libellen gek op. Er zijn wel twaalf verschillende soorten waargenomen, waaronder vroege glazenmaker en glassnijder.

Om dit bijzonder veenweidegebied niet dicht te laten groeien met elzen en berken, wordt het begraasd. Dit gebeurt aan de kant van de weg door pony’s en wat meer in de polder door hooglanders. 

Ga er zelf eens kijken

Dit veengebied is niet open voor het publiek, maar je kunt het heel goed overzien vanaf de Batterijweg en vanaf de Spaarndammerdijk. Je komt langs deze wegen als je de fietsroute De Liede volgt. Er is een ook wandelroute die je naar dit gebied brengt.


Bron: Landschap Noord-Holland.