Terug naar het overzicht

Landgoed Nijenburg Heiloo

beukenbos ingericht als publiek toegankelijk wandelgebied
Nijenburg

FOTO bureau Wereldwijze Fotografie.

Nijenburg is een landgoed vlakbij Alkmaar waar je kunt wandelen of fietsen. Het hart van het landgoed is het prachtige huis met parktuinen. Daaromheen ligt het parkbos. Aan de westkant en de oostkant kijk je uit over landerijen met boerderijen.

Landgoed Nijenburg kent oude beukenlanen, historische gebouwen, een fraai parkbos en weidse polders. In de lente geniet je van voorjaarsbloeiers zoals het gele speenkruid en de witte of paarsblauwe wilde boshyacint. In de zomer hoor je talloze vogels als de nachtegaal en roodborst. En in de herfst is het landgoed een waar paddenstoelenparadijs. Heksenboter, ridderzwam, oesterzwam, je komt ze allemaal tegen.

Het landgoed Nijenburg ligt op een strandwal, een verhoging in het landschap. Tijdens de middeleeuwen stond dit landgoed vol met bomen. Helaas kapten de Spanjaarden het hele bos. Later werd weer bos aangeplant met fraaie lanen volgens het schoonheidsideaal van de formele Franse Stijl.

Het landgoed was eeuwenlang in bezit van de families Van Egmond en Van Foreest. Bijzonder aan Nijenburg is de familiegeschiedenis die nog zichtbaar aanwezig is. Het is een landgoed met pracht en praal. Neem een kijkje in het huis Nijenburg bij het poppenhuis of ga naar de blauwe kamer waar de familieportretten te zien zijn.


De Kattenberg

Naast de mooie natuur en de rijke geschiedenis, is er ook de Kattenberg. Speciaal voor gezinnen met kinderen is er rondom deze heuvel een speelveld met picknickbanken. Wandel door de oude beukenlanen met een volle picknickmand naar het speelveld. Laat je kinderen hutten bouwen terwijl je zelf geniet van de rust van het landgoed.


Boerderij 

Bij het landgoed horen ook polders aan de west- en oostzijde. Hier zie je grazende koeien en schapen die bij de boerderijen horen. Boerderij Nijenburg is een prachtig voorbeeld van een Noord-Hollandse stolpboerderij. Natuurmonumenten geeft deze boerderij een nieuwe toekomst. Wij maken er een gastvrije plek van waar je afspreekt voor een goede kop koffie of thee, of een maaltijd.

De tuinen zijn in bezit van Natuurmonumenten, het hoofdgebouw is eigendom van de Vereniging Hendrick de Keijser.


Bron: Natuurmonumenten.