Terug naar het overzicht

Sint Aagtendijk Beverwijk

Een fort pal naast de drukke A9

FOTO DUTCH PHOTO

Het Fort ligt aan de Sint Aagtendijk in Beverwijk en ligt een paar kilometer ten noordwesten van het Fort Zuidwijkermeer. Een groene oase, die vanaf de A9 goed te zien is. Voor een groot deel is het fort bedekt met kalkrijk duinzand en is zomers volop geel gekleurd door het bloeiende jacobskruiskruid. Het gebied ten noorden van het fort is in 1997 aangelegd met water- en moeraspartijen. Daar kun je vogeltjes als kleine karekiet en roodborstjes tegenkomen. In de waterpartijen rondom het fort zijn vaak leuke eenden te vinden.

Het fort en de genieloods zijn laatst helemaal opgeknapt. In de jaren 90 is het fort in beheer gegeven aan Landschap Noord-Holland. Op en rond het fort zit Stichting Fortpop Beverwijk met het Muziekfort, zij regelen als pachters het beheer. Het muziekfort is een ideale plek voor bandjes die hier oefenen, ze hebben namelijk een ruimte waar ze niemand storen.

Ga er zelf eens kijken

Je kunt tijdens open-dagen en met rondleidingen een kijkje nemen in het fort. Het recreatiegebied ten noorden van het fort is wel het hele jaar toegankelijk. Langs de forten loopt een prachtige fietsroute die je van fort naar fort brengt, dit wordt een heel bijzondere ervaring.