Terug naar het overzicht

Buitenhuizerbraak Assendelft

Van oude dijkdoorbraak tot natuurgebied

FOTO Jos Teeuwisse.

Dit kleine natuurpareltje is te vinden aan de noordkant van het Noordzeekanaal, vlak bij de pont van Buitenhuizen. Het ligt tussen de terreinen van Landschap Noord-Holland in Nauerna en Fort Zuidwijkermeer in, en langs de secundaire weg naast de N246 die richting Beverwijk loopt. Deze secundaire weg ligt op een oude dijk die vroeger het IJ in bedwang moest houden, dat toen nog een groot meer was. Het lukte niet altijd om het woeste water tegen te houden. Bij zulke dijkdoorbraken konden er diepe kolken ontstaan waar de nieuwe dijk dan weer omheen werd gelegd. Zo bleven er plassen en stukken moeras over, en is ook Buitenhuizerbraak ontstaan.

Een schilderachtig stukje landschap

Het plasje en het land eromheen is een van de kleine rijkdommen van het Landschap. In 2000 is het grondig opgeschoond: uitgebaggerd en open gemaakt. Nu huizen er allerlei vogels in het riet. Lepelaars komen er lepelen naar stekelbaarsjes. Kleine rietganzen uit het hoge noorden komen er de winter doorbrengen.

Door de aanwezigheid van bijvoorbeeld moeraswederik en rietorchis, maar ook de noordse woelmuis en waterspitsmuis is dit gebied niet alleen cultuurhistorisch van belang maar heeft het ook hoge natuurwaarde.

Fietsend of wandelend kan je genieten van dit schilderachtige stukje landschap langs de dijk.

Bron: Landschap Noord-Holland.