Wandel mee met de Oer-IJ Expeditie

Op Hemelvaartsdag, dit jaar donderdag 25 mei, wordt voor de eerste keer de Oer-IJ Expeditie gehouden, een wandelevenement dwars door het groene buitengebied van Castricum. De organisatie is in handen van Le Champion. Voor beleving van het landschap zorgt de Stichting Oer-IJ.

De Oer-IJ Expeditie start bij het Huis van Hilde, achter het station van Castricum. Vanuit dit gebouw gaan de deelnemers naar buiten, het Oer-IJ gebied in. De naam ervan verwijst naar een noordelijke zijtak van de Rijn, die hier tot aan het begin van de jaartelling in zee uitmondde. Het landschap was toen nog een ruig moerasgebied, waar wind en water vrij spel hadden. Tot op de dag van vandaag is daar nog veel van terug te zien en onderweg zullen de deelnemers aan de wandeltochten op een leuke, verrassende en soms ludieke manier aan dat verleden worden herinnerd.

Er is niet alleen aandacht voor de natuur. Mensen hebben er ook bijzondere sporen nagelaten. Wie dat niet weet, loopt daar gemakkelijk aan voorbij. De wandelaars van de Oer-IJ Expeditie zullen er onderweg op worden gewezen en voortaan met andere ogen naar dit verrassende landschap kijken.

Er zijn vier routes van diverse lengtes uitgezet, zodat zowel gezinnen als geoefende lopers plezier aan de wandeldag kunnen beleven. De afstanden zijn 9, 15, 20 en 25 kilometer. Het Goede Doel van het evenement is het werk van de Stichting Oer-IJ, die zich inzet voor het behoud en verantwoord beheer van dit bijzondere en kwetsbare gebied.

Kijk voor inschrijving en meer informatie op www.oerijexpeditie.nl