Veel te doen rond film over Noordzeekanaal          

kanaalposter

De film ‘Zicht op water’ die Pauline  van Vliet maakte over de aanleg en gevolgen van het Noordzeekanaal gaat op zondag 6 november in première in het Thalia Theater in IJmuiden.

Op 7 en 19 november is de film te zien in het Witte Theater in IJmuiden. Al eerder, op 27 oktober geeft Pauline voor de Oer-IJ Academie een lezing over het zelfde onderwerp in het Huis van Hilde. Ook daar zijn nog kaarten voor verkrijgbaar. Rond de film zijn allerlei extra activiteiten georganiseerd.

Klik hier voor meer informatie over lezing voor de Oer-IJ Academie. Wie naar de film wil gaat kaarten bestellen via de theaters. Voor de voorstelling op 6 november, aanvang 12.00 uur of 15.00 uur, via thaliatheater  of telefoonnummer (0255) 514217. Voor de voorstelling op 7 november om 20.00 uur en 19 november om 14.00 uur via het Witte Theater of telefoonnummer (0255) – 521 972. De kaartjes kosten E 6,50. De voorstelling duurt 2 uur, inclusief de film.

Over de film schrijft Pauline het volgende::

De film “Zicht op water” geeft een treffend beeld wat het graven van het Noordzeekanaal voor de gravers én hun nazaten heeft betekend. De film laat de gevolgen van de waterbarrière zien voor de mensen aan beide zijden van het Noordzeekanaal, maar ook de kansen die het de industrie en handel bood.

Het kanaal is gegraven door vreemdelingen uit alle windstreken.  Maar ook na het graven van het kanaal vestigden zich steeds weer nieuwe ‘vreemdelingen’  in de IJmond die hun steentje bijdroegen aan de ontwikkelingen van het gebied.

Niemand had in 1876, toen het kanaal geopend werd, kunnen bevroeden dat er in de IJmond zo’n dynamische en veelzijdige samenleving en economie zou ontstaan. In de film staat het veranderende landschap centraal. Heden en verleden wisselen elkaar af.

Muziek tijdens première

Tijdens de première zal er muziek zijn van Shantykoor ‘t Staende Tuygh, het eerste shantykoor van IJmuiden. Het is op 16 januari 1995 opgericht als activiteit van het buurtcentrum De Brulboei in IJmuiden. Ze zingen met veel enthousiasme een repertoire dat bestaat uit Engelse, Schotse, Ierse, Duitse en Nederlandstalige Shanty’s, Seasongs en Zeemansliederen. Voor de première hebben ze het lied ingestudeerd dat tijdens de opening van het Noordzeekanaal gezongen werd in 1876.

Tussen de twee filmvoorstellingen in is er van 13.30 tot 15.00 een tussenprogramma:

EXPOSITIE IN DE KOFFIEKAMER

Dit is een expositie met foto’s van het Noordzeekanaal van de fotografen Frits Weeda (1937) en Inge Weeda (1964). Zowel vader als dochter zijn kunstenaar met meerdere talenten. Frits Weeda is fotograaf, tekenaar & liedschrijver. Hij fotografeerde in de jaren 60 het Kanaalgebied rondom Amsterdam. Inge Weeda is componist, muzikant, illustrator & multimedia artiest. Zij fotografeerde en tekende vanaf 2002 rond IJmuiden, waar zij sinds 14 jaar in Atelier Golflengte werkt. Tijdens de première bundelen ze hun beider liefde voor fotografie én het Noordzeekanaal en zullen wat van hun werk laten zien.

Hoe klinkt het water van het Noordzeekanaal ?

Ook benieuwd hoe het Noordzeekanaal klinkt? Ervaar het verschil tussen geluiden via de lucht en via het water! Loop na de première van ‘Zicht op water’ op 6 november met ons mee naar Steigerweg 1 (10 minuten lopen van het Thalia Theater) om naar het kanaal te luisteren door een onderwatermicrofoon (hydrofoon). U kunt zich op de dag zelf opgeven voor dit onderdeel. (bij tafel bonnen-verkoop). Zie ook de website klankmaat.nl .

Door OUD-IJMUIDEN wandelen

Tijdens de rondwandeling, onder leiding van een gids, kunt u verhalen over het heden en verleden van Oud-IJmuiden meebeleven. U wandelt langs de oude sluizen en ziet in de verte de nieuwbouw van de grootste sluis ter wereld.

U loopt langs de eerste woningen aan het Sluisplein, de Sluiswachtershuisjes uit 1875, en het karakteristieke Bell-huisje, het nieuwe Thaliaplein en de Kop van de Haven met uitzicht op zee. De oude huizen en de rust in de Kanaalstraat contrasteren met de karakteristieke nieuwbouw en het dynamische leven bij de Vissershaven, de sluizen en op het kanaal.

De wandeling zal ongeveer 1 1/2 uur duren. U loopt mee vòòr of na de voorstelling, om 13.00 uur of 15.00 uur. U kunt zich voor 4 november opgeven via info@ontdekoudijmuiden.nl. Graag doorgeven: uw naam, de tijd en met hoeveel personen u mee gaat lopen. Maximaal 20 deelnemers per groep.

DRIELUIK BEKIJKEN BIJ JO VAN EGMOND

In de film wordt een drieluik getoond over de geschiedenis van het Noordzeekanaal.
Jo van Egmond neemt u in het tussenprogramma mee naar haar huis om het drieluik in het echt te zien. Een unieke kans. Haar huis is als een museum, vol met schilderingen van haar man Jan van Egmond. Hij heeft tijdens zijn hele leven over zijn leven in Oud-IJmuiden geschilderd.

Op de dag zelf kunt u zich opgeven voor dit onderdeel. (bij tafel bonnen-verkoop)

ETEN

Soep van Corry zorgt voor heerlijke kanaalgraverssoep tussen een en drie uur en ook een visje ontbreekt niet. Speciaal voor de Thalia première ‘Zicht op Water’, biedt restaurant Augusta een feestelijk drie gangen “Kanaalgravers-diner” aan op zondag 6 november na de filmvoorstelling. De prijs van dit menu bedraagt € 29,50 per persoon. Aanvang v.a. 17:30 uur. Indien u hier gebruik van wilt maken dan kunt u zich hiervoor aanmelden bij restaurant Augusta; telefonisch: 0255-514217 of online via de website thaliatheater.nl

Two Thirds Column